Som Läkartidningen berättat rapporterades rekordmånga fall av invasiva grupp A-streptokocker förra året – förmodligen på grund av en ökad spridning av streptokocker i samhället på grund av lägre immunitet i befolkningen efter covidpandemin.
Det handlade om 1 327 fall, vilket är det högsta antalet sedan iGAS blev anmälningspliktigt 2004.
I januari uteslöt statsepidemiolog Magnus Gisslén inte en fortsatt ökning av antalet fall under första delen av 2024.
Och nu visar alltså Folkhälsomyndighetens statistik att antalet rapporterade fall fortsätter att ligga på en ovanligt hög nivå. Hittills i år har mer än 350 fall rapporterats, vilket är betydligt fler än under samma period förra året.
Under vecka åtta rapporterades bland annat nio fall hos barn under tio år, enligt myndighetens senaste veckorapport. Flest fall har dock rapporterats hos personer över 70 år, även om man kan se en ökning i alla åldersgrupper.
I rapporten konstaterar Folkhälsomyndigheten att antalet rapporterade fall har ökat kraftigt sedan i november och att ökningen är både större och tidigare jämfört med tidigare säsonger.
»En något högre andel fall per 100 000 invånare per vecka har de senaste veckorna observerats i Norrland, jämfört med Svealand och Götaland men en hög förekomst av iGAS ses i hela landet«, uppger myndigheten i rapporten.
I allvarliga fall kan grupp A-streptokocker orsaka invasiva sjukdomstillstånd, som sepsis och djupa mjukdelsinfektioner med kraftig muskelsmärta. Det senare kallas för nekrotiserande fasciit, eftersom det leder till sönderfall av muskelvävnad.
Nu uppmanar Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten vården att vara uppmärksam på tecken till allvarlig infektion eller komplikationer vid handläggningen av patienter med misstänkt eller verifierad faryngotonsillit. Vården uppmanas bland annat också vara frikostig med läkarundersökning för att ta ställning till snabbtest för grupp A-streptokocker och antibiotikabehandling.
Myndigheterna understryker samtidigt att antibiotika inte rekommenderas till patienter med negativt snabbtest eller till asymtomatiska bärare.
Läkemedelsverket flaggar också för de nya uppdaterade behandlingsrekommendationer för faryngotonsillit som kommer i april. Ta del av de nu gällande behandlingsrekommendationerna från 2012.
(uppdaterad 2024-03-14)