Det är DN som har granskat beslut som Högskolans avskiljandenämnd tagit under de senaste 25 åren. Av sammanlagt 63 anmälningar beslutade nämnden att avskilja 35 studenter från sina utbildningar, däribland läkarprogrammet.
Den vanligaste anledningen, som nämns i drygt två av tre beslut om avskiljning, är psykisk störning. En annan vanlig orsak är missbruk.
I resterande 28 fall fick universitetet eller högskolan avslag på sin begäran om avskiljning av studenten, skriver DN.
Det gäller exempelvis en läkarstudent som dömts till rättspsykiatrisk vård för grov misshandel och våldtäkt. Nämndens psykiatriker bedömde att gärningarna berodde på en ”tillfällig belastande och kaotisk situation”, och att det därför inte fanns någon risk för återfall i brottslighet. Den numera legitimerade läkaren har, enligt DN, sedan dess dömts för flera brott.
Ett annat exempel är en läkarstudent som dömts för barnpornografibrott. Lärosätet ansåg att detta inte var förenligt med läkarprogrammets värdegrund och varnade för att mannen under utbildningen skulle komma i kontakt med minderåriga. Nämnden avslog begäran med hänvisning till att ”bristande lämplighet inte är en grund för avskiljande”. Mannen tog senare sin läkarexamen, skriver DN.
Beslut som fattas av Högskolans avskiljandenämnd kan överklagas till förvaltningsdomstol av både student och universitet. En student som avskilts kan få sitt beslut omprövat efter minst två år.
(uppdaterad 2024-03-05)