Socialstyrelsens årliga rapport om tillgång och efterfrågan på legitimerad personal i vården visar på stora regionala skillnader. Medan Region Uppsala och Region Västerbotten 2021 hade landets högsta läkartäthet med 5,2 läkare per 1 000 invånare hamnar Norrbotten längst ner på listan, med 3,0 läkare per 1 000 invånare.

– Faktorer som var lärosätena ligger har betydelse för statistiken. Men sett ur ett generellt perspektiv är läkartillgången bättre i storstadslänen medan den ligger lägre i län med minskande befolkning, sämre hälsa och fler äldre, säger Åsa Olsson, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Även antalet vårdbesök till specialistvården skiljer sig åt mellan regionerna. År 2022 hade till exempel Stockholm, som ligger högst, 1,9 fler vårdbesök per 1 000 invånare än Västra Götaland, som ligger lägst.

Socialstyrelsen har också hämtat in beräkningar från SCB som visar att om vårdkonsumtionen i specialistvården ser likadan ut 2042 som den gjorde 2022 kommer vårdtiden att öka med runt 23 procent och antalet besök med 13 procent. Framför allt beror det på att andelen personer 60 år och äldre beräknas öka, säger avdelningschef Mattias Fredricson.

– Våra prognoser visar att det kan vara svårt för hälso- och sjukvården och tandvården att möta framtida vårdbehov med dagens arbetssätt. Det betyder att det inte bara handlar om att hitta personal – utan understryker behovet av att löpande utveckla nya arbetssätt, säger han.

När Socialstyrelsen har hämtat in underlag om regionernas personalbrist har myndigheten i år valt en ny pilotmodell jämfört med tidigare år. I stället för att be om en samlad bedömning av bristen på olika yrkesgrupper har man den här gången i stället frågat efter misslyckade rekryteringar, då dessa visar »reella försök att fylla ett behov, snarare än individuella bedömningar« där det är oklart vad respondenterna har baserat sina svar på. Enligt svaren har sex regioner inte kunnat tillsätta tjänster inom områdena tumörer, cirkulationsorganens sjukdomar, muskuloskeletala systemet och rehabilitering. Regionernas efterfrågan på läkare inom dessa områden verkar överstiga tillgången, konstaterar Socialstyrelsen.

I rapporten återfinns också statistik om de vanligaste läkarspecialiteterna, med flest allmänläkare, följt av specialister i anestesi- och intensivvård och därefter psykiatrer. Av samtliga sysselsatta som har en läkarlegitimation arbetar 91 procent som läkare – resten jobbar som exempelvis chefer i vården eller som lärare på universitet och högskola.