Efter larm om ekonomisk kris inom vården på många håll i landet meddelar regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna nu att man skjuter till ytterligare sex miljarder kronor till regionerna i sin vårändringsbudget.

– Staten måste ta sin del av ansvaret för inflationens effekter, och samtidigt måste regionerna vara noggranna med sin verksamhet och kringverksamhet och fatta så kloka beslut som möjligt. Alla vet att det här är ett lagspel. Nu tar staten sitt ansvar, sade statsminister Ulf Kristersson (M) under en pressträff i dag.

Pengarna är en förstärkning av det sektorbidrag på tre miljarder kronor som man presenterade i höstbudgeten. De kommer att fördelas mellan regionerna utifrån befolkningsmängd och standardkostnad per invånare enligt hälso- och sjukvårdsmodellen i det kommunalekonomiska utjämningssystemet för regioner.

– Statens förväntan är att regionerna nu använder pengarna i första hand för att undvika generella uppsägningar av sjukvårdspersonal, sade statsminister Ulf Kristersson.

Samtidigt inrättas en ny effektivitetsdelegation med syfte att stödja regionerna i sitt effektiviseringsarbete, liksom en ny granskningsfunktion för regionerna. Syftet är att se till att pengarna används på bästa sätt, sade arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).

– De ges i uppdrag att granska regionernas ekonomiska situation med fokus på just ett ändamålsenligt resursutnyttjande, kostnadseffektivitet och vilken effektiviseringspotential som finns. Detta arbete ska påbörjas snarast.

Statsministern har tidigare sagt att man kommer att lägga en budget som gör att vårdpersonal inte ska behöva sägas upp. På frågan om sex miljarder är tillräckligt för att klara det svarade han:

– Jag har sagt många gånger att staten kommer ta vårt ansvar för att vi ska undvika neddragningar av svensk vårdpersonal. Det här är vår bedömning att det är det som behövs från statens sida, men som vi har sagt gång på gång kommer det inte att räcka med kortsiktiga ekonomiska och insatser. Det kommer att krävas fler saker också. Nu lägger vi till sex miljarder extra för att nå till det målet men ytterst vet alla, och det är en formalitet som man inte kommer undan, att det är de 21 regionerna som bär fullt ansvar för sina beslut.

Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale välkomnar beskedet.

– Läkarförbundet välkomnar att regeringen ger ett extra tillskott till vården i vårändringsbudgeten. Förbundet välkomnar också att en delegation ska granska hur medlen används.

Samtidigt vill förbundet se en mer långsiktig politisk styrning av vården.

– Tillfälliga höjningar av de statliga bidragen löser dock inte de stora utmaningarna inom vården. De kräver att styrningen av vården utvecklas. Vården förtjänar samma långsiktighet som exempelvis forsknings- eller försvarspolitiken, som styrs genom brett förankrade politiska beslut vart fjärde år, säger Sofia Rydgren Stale.

Vårändringsbudgeten presenteras i sin helhet den 15 april.

Läs mer:

S, V och MP kräver svar om det blir mer pengar till sjukvården
Ulf Kristersson nekar till löfte om att skona svenska sjukvården från varsel
Oppositionen i riksdagen hugger på Ulf Kristerssons sjukvårdslöfte
Regeringen »helt beredd att anslå ytterligare resurser« – men oklart hur