Det rättsliga efterspelet i härvan kring Region Skånes upphandling av IT-systemet Vårdexpressen fick sitt slut i juli förra året då Högsta domstolen meddelade att man inte tänkte ta upp ärendet till prövning. Det innebar att hovrättens dom mot de åtalade, vd:n för företaget samt två tjänstemän på Region Skåne, stod fast. Hovrätten dömde vd:n och en av regiontjänstemännen för grovt mutbrott, medan den andre friades från alla anklagelser.

Domen innebar en betydlig mildring från tingsrättens dom, där alla tre dömdes till fängelsestraff för grov trolöshet mot huvudman och grovt mutbrott.

Hovrätten ansåg dock att tjänstemännen inte kunde dömas för trolöshetbrott. Detta eftersom de inte haft rätt att fatta bindande beslut eller haft tillräckligt självständiga uppdrag för att det kunde ses som en ekonomisk förtroendeställning. Det innebar att även företagets vd friades för medverkan till trolöshetsbrott.

Domen har bidragit till att regeringen nu gett en särskild utredare i uppdrag att se över den straffrättsliga lagstiftningen om korruption och tjänstefel, som SVT Nyheter Skåne var först att rapportera om. I direktivet till utredaren tar regeringen upp tjänstemännen i Vårdexpressen-fallet, och skriver:

»För att den straffrättsliga lagstiftningen ska vara effektiv behöver det stå klart vilken position som ett ansvarssubjekt måste inta för att trolöshetsansvar ska kunna bli aktuellt. Detta gäller även andra situationer där personer kan utöva ett avgörande inflytande över huvudmannens egendom, trots att de inte är beslutsfattare i formell mening eller ansvaret är uppdelat mellan olika personer och funktioner.«

– Exakt vad det kan betyda i det konkreta fallet kan jag naturligtvis inte gå in på, men den typ av problem som det här aktualiserar menar jag tas hand om i den utredning som vi nu drar i gång, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till SVT Nyheter Skåne.

Senast den 25 juli nästa år ska utredningen redovisas.

Läs mer:
Mildrad dom i Vårdexpressen-mål

Längre fängelsestraff när tre döms på nytt i Vårdexpressen-målet
Åklagare yrkar på fem års fängelse för vd:n i Vårdexpressen-målet
Rättegången om Vårdexpressen måste göras om
Vårdinnovations vd överklagar – begär att rättegången görs om
Vårdinnovations vd får tre års fängelse för grovt mutbrott
Fyra åtalas i den skånska IT-affären med Vårdexpressen