Förra året slutade Region Blekinge med ett minusresultat på 384 miljoner kronor. Även i år ser det ekonomiska läget dystert ut. Den senaste senaste prognosen för 2024 är ett underskott på 495 miljoner kronor.

Nu har regionstyrelsen gett alla nämnder i uppdrag att minska sina kostnader. I juni ska hälso- och sjukvårdsnämnden och regionstyrelsen redovisa sina åtgärder.

– Det är ett faktum att vår region har en verksamhet som kostar mer än i jämförbara regioner. Förändringar är nödvändiga, så att vi kan ge våra invånare mesta möjliga nytta för sina skattepengar, säger Peter Lilja, regiondirektör i ett pressmeddelande.

Det är dock inte aktuellt med uppsägningar av vårdpersonal. Det säger regionstyrelsens ordförande Peter Lindén (SD) i en intervju med P4 Blekinge.

– Nej, där behöver vi ju anställa fler som jag försökt förklara. Vi ska ta bort hyr och naturligtvis ersätta dem med egen personal.

Det är redan beslutat att regionens verksamheter ska omorganiseras i en enda förvaltning i stället för dagens sex. Målet är att detta, tillsammans med utveckling av nya arbetssätt, ska spara regionen 100 miljoner kronor.

På regionfullmäktiges möte i början av april ska också beslutas om man ska införa ett anställningsstopp för alla yrkeskategorier, anställningsformer och förlängningar av tidsbegränsade anställningar i Region Blekinge.

Läs mer:
Regionstab riskerar uppsägningar – nya styret vill halvera budgeten