Förra året gick Region Dalarna back med drygt en halv miljard kronor. Ett stålbad inleddes för att kapa kostnaderna, genom att bland annat minska på hyrbemanningen, dra ner på administrationen och köpa in mindre vård från andra regioner. Men stålbadet lär behöva fortsätta ett tag till, då en tidig prognos pekar på ett underskott i år på 1,1 miljarder kronor – mer än dubbelt så mycket som regionen tidigare hade räknat med.

I ett pressmeddelande beskrivs ekonomin som ytterligt ansträngd: Kostnaderna har fortsatt överstiga intäkterna samtidigt som sparpaketet ännu inte har fått tillräckligt genomslag, skriver Falu-Kuriren.

– Framför allt beror det tuffa läget på en väldigt hög inflation. Våra pensionskostnader ökade radikalt 2023 och ännu mer i år. Alla inköp och löner ökar samtidigt som utvecklingen av skatteintäkter och statsbidrag ger oss mindre intäkter, säger regionstyrelsens ordförande Elin Norén (S) till tidningen.

Regionen har nu inlett en genomlysning av all verksamhet för att se över var det går att effektivisera mer och prioritera annorlunda.

Elin Norén tror dock inte att det kan bli tal om varsel.

– Befolkningen måste få vård. Vi ska minska vårt beroende av hyrpersonal och köpt vård. Då behöver vi ha kvar vår vårdpersonal.

Men regionrådet Sofia Jarl (C) vågar inte utesluta att personal kan komma att varslas.

– Det är möjligt att vi kommer att göra det, men för oss är det inte ett förstahandsalternativ, verkligen inte. Vi vill också vara en attraktiv arbetsgivare som man känner sig trygg med, säger hon till SVT Nyheter Dalarna.

Läs också:
Halv miljard ska sparas i Dalarna