Förra tisdagen gick Region Stockholm upp i stabsläge efter att det blivit känt att Sophiahemmet utsatts för en ransomwareattack. Attacken gjorde att vissa vårdgivare på Sophiahemmets sjukhusområde var tvungna att gå över till pappersrutiner och inte hade tillgång till regionens journalsystem.

Nu har dock regionen lämnat stabsläget efter att ha återanslutit i stort sett alla vårdgivare på Sophiahemmets sjukhusområde, så att verksamheten nu kan fungera som vanligt, skriver Region Stockholm i ett pressmeddelande. Det finns ingenting som tyder på verksamhetsstörningar i regionen till följd av händelsen.

Läkartidningen rapporterade under måndagen att uppgifter om såväl Sophiahemmets anställda som patienter låg ute till salu på darknet, den del av internet som är anonym och medvetet svår att spåra. Läkartidningen har varit i kontakt med Sophiahemmets presstjänst för att fråga mer om de stulna uppgifterna, men bara fått till svar att Sophiahemmet är inne i ett mycket intensivt analys- och utredningsarbete tillsammans med polis och IT-säkerhetsexperter och att man därför inte kan ge några kommentarer. På sin hemsida skriver dock Sophiahemmet att man fortfarande inte känner till hur mycket uppgifter som hackergruppen har kommit över.

Läs också: 
Uppgifter till salu på darknet efter attacken mot Sophiahemmet
Utpressningsattack utan krav som riktades mot Sophiahemmet
Stora hackerattacken mot Sophiahemmet polisanmäls