Det handlar om en café- och restaurangverksamhet som tidigare har haft avtal till början av 2019, vilket kunde förlängas som mest till början av 2023. Men i stället för att annonsera en ny upphandling, valde regionen att 2022 förlänga avtalet med företaget ytterligare ett år, till början av 2024.

Konkurrensverket ansökte i domstol att Region Västernorrland skulle betala 700 000 kronor i upphandlingsskadeavgift. Och det har förvaltningsrätten nu beviljat i en dom.

Domen kan överklagas, men i ett pressmeddelande på Region Västernorrlands webbplats medger Sofia Viklund, verksamhetschef för inköp och upphandling, att det blev fel när regionen förlängde avtalet med ett år.

– En förklaring, som inte ursäktar vårt misstag vill jag understryka, är att arbetsbelastningen den här perioden var väldigt hög och vi prioriterade verksamhetskritiska upphandlingar.

Hon lyfter också att regionen gjorde en så kallad förhandsinsyn i juli 2022 för att se om det fanns företag som var intresserade av en upphandling. Men enligt domen finns i det här fallet inget som säger att en förhandsinsyn skulle kunna ha ersatt ett vanligt tillvägagångssätt med annonserad upphandling.