Sebastian Karlberg säger att han känner sig nedslagen och att han hade velat att staten hade tagit ett större ansvar.

– Inflationen går ju ner och det ser lättare ut 2025. Men problemet är att vi måste ta hem underskottet från 2024 under flera år framöver, säger Sebastian Karlberg till SVT.

Det var i går som regeringen och Sverigedemokraterna gav besked om att skjuta till 6 miljarder kronor till sektorbidraget till regionerna. Då sade statsminister Ulf Kristersson (M) att pengarna främst ska gå till att rädda tjänster.

– Statens förväntan är att regionerna nu använder pengarna i första hand för att undvika generella uppsägningar av sjukvårdspersonal, sade Ulf Kristersson.

Men bidraget är tillfälligt, och flera regioner menar att det krävs generella bidrag för att hindra uppsägningar framöver.

Förra veckan meddelade Region Östergötland att man varslar 900 personer. De nya pengarna stoppar inte varslet.

– Vi har ett väldigt tufft läge så vi kommer att behöva göra åtgärder i alla fall, säger Marie Morell (M), styrelseordförande i Region Östergötland till Sveriges Radio.

Samma bud kommer från Region Sörmland och Region Värmland: varslet på 700 respektive 750 personer kvarstår.

– Det är inget som kommer att påverka vår ekonomi på lång sikt, så tyvärr kommer vi att behöva fortsätta jobba med planerna för att minska bemanningen, säger Åsa Johansson (S), regionstyrelsens ordförande i Region Värmland till Sveriges Radio.

Gilbert Tribo (L), regionråd i Skåne, tackar för regeringens extrapengar men säger att besparingskraven på sjukhusen ligger kvar.

– Eftersom det är ett tillfälligt tillskott så kommer det inte att påverka de långsiktiga planerna, säger han till Sveriges Radio.

Läs mer
Besked: Regeringen skjuter till sex miljarder kronor extra till regionerna
Oppositionen om regeringens besked: »Imponerar inte«