Nu är Region Norrbottens årsredovisning för 2023 klar. Resultatet blev ett överskott på 69 miljoner kronor, 205 miljoner mer än budgeterat.

– Trots ett ansträngt ekonomiskt läge gjorde vi stora satsningar under förra året. Några exempel är dubblerad OB-ersättning i sjukvården och att vi både har gjort nystarter och utökat det vårdutbud som funnits sedan tidigare inom primärvård och specialistvård, säger regionstyrelsens ordförande Anders Öberg (S) i ett pressmeddelande.

Personalkostnader står för hälften av regionens kostnader. Under 2023 ökade antalet medarbetare inom Region Norrbotten med 310 personer. Målet är att de ska öka ytterligare, samtidigt som den inhyrda bemanningen ska minska, säger Ulrika Sundquist, regiondirektör, i pressmeddelandet.

– Vi gör det för att säkra kontinuiteten för såväl patienter som medarbetare och inte minst möjliggöra fortsatta satsningar på våra egna medarbetare. Förutom den fördubblade OB-ersättningen har vi också gjort extra satsningar i löneöversynen, men vi vill göra ännu mer för att vara en attraktiv arbetsgivare.