Hallå där Malin Sjöström, vad går forskningen ut på?
– En forskargrupp från Umeå universitet och Mittuniversitetet, där jag är ansvarig, ska jämföra tjänsten 1177 Direkt med rådgivning av sköterska via 1177 på telefon. Vi planerar en randomiserad studie som innebär att patienter som går med på att vara med i studien lottas till att antingen få hjälp via 1177 Direkt eller av sjuksköterska via 1177 över telefon. Vi ska titta på brådskandegraden mellan de olika tjänsterna, undersöka om råden som ges är medicinskt säkra och vi ska också följa upp hur det går för patienterna under den närmsta tiden. Vi ska också jämföra dessa delar ut ett hälsoekonomiskt perspektiv och undersöka hur vårdutnyttjandet ser ut. Vi vill också intervjua patienterna om hur de upplever 1177 Direkt – vad de tycker om tjänsten.
Hur går det till och hur används pengarna?
– Pengarna kommer att disponeras fram till 2027 och vi hoppas ha en pilotstudie igång om något år. När den stora studien drar igång har vi ett antal regioner (som använder tjänsten 1177 Direkt reds anm.) som är intresserade av att vara med. Vi har pratat med regioner som Uppsala, Östergötland, Västernorrland, Västerbotten och Jämtland Härjedalen.
Ser du själv risker med en chattbot som triageverktyg – jämfört med en sjuksköterska?
– Vi behöver åtminstone utvärdera hur patienter upplever 1177 Direkt och hur medicinskt säker den är. Det pågår hela tiden utvärderingar hos regioner och Platform24 som utvecklat tjänsten. Däremot har man aldrig gjort en randomiserad studie där man lottar ut patienter på det här sättet, vilket är mer vetenskapligt tillförlitligt. Man kan ju tänka sig att en viss typ av patienter annars söker sig till 1177 Direkt medan andra söker telefonkontakt det första de gör via 1177.
Vad hoppas du att forskningen ska bidra till?
– Jag insåg att det saknades den här typen av randomiserade studier. Jag hoppas att den bidrar till ökad kunskap om tjänsten 1177 Direkt så att vi vet att den gör det den ska, är medicinskt säker, uppskattas av patienter och är hälsoekonomiskt rimlig. Resultatet kan påverka miljoner människors vårdsökande framöver.
Läs även: Hundra läkare i upprop – anklagar regionen för att bryta mot lagen