I ett inslag i SVT:s Agenda i februari, om nedskärningarna på Sahlgrenska universitetssjukhuset, sade sjukhusdirektör Boubou Hallberg att han uppmanade alla anställda på sjukhuset att »hissa röda flaggor« när de ser brister, uppkomna i de pågående besparingarna.

– Om jag ser en risk ska jag hissa en röd flagga. Och den ska kunna, om jag inte får gehör i första linjen, gå till andra linjen, tredje linjen och hela vägen upp till sjukhusledningen, sade han i programmet.

Hanna Kataoka. Foto: Emma Wallskog

Nu har Läkarföreningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset, tillsammans med Sjukhusläkarna och Sylf i Göteborg, skickat ut ett »rödflaggformulär« till alla medlemmar på sjukhuset. Uppmaningen är att rapportera problem som orsakats av besparingarna.

– Vi behöver skaffa oss en överblick när nedskärningarna som ska göras är så här övergripande och sker så snabbt nu. Det är ett bra sätt att snabbt göra många röster hörda, att göra mer kött och blod av dem som faktiskt drabbas av nedskärningarna, säger Hanna Kataoka, ordförande för Västra Götalands läkarförening på SU.

Sedan formuläret skickades ut för en vecka sedan har ett 50-tal »röda flaggor« kommit in. Det rör sig om allt från att avancerad kirurgi senareläggs, halverat antal underläkare på vissa enheter och utebliven fortbildning till mindre allvarliga saker som indragen fruktkorg.

– Det är vitt spridda områden. När man ser hur det väller in på det här sättet blir det påtagligt hur mycket som ska förändras och försämras. Det är ett viktigt underlag i fortsatt dialog med sjukhusledningen, säger Hanna Kataoka och berättar att man nu arbetar med att sammanställa det som kommit in.

– Vi sorterar för att ta det vidare med chefsläkare och sjukhusdirektör.

Hanna Kataoka säger att hon har diskuterat rödflaggsystem med sjukhusledningen, och upplever att hon fick gehör för frågan.

– Men vi ville göra det på egen hand för att komma i gång snabbt. Nedskärningarna går så fort nu att vi kände att det inte går att vänta en dag till.

Rödflaggsformuläret kommer att ligga kvar under en längre tid.

Läs mer:
Krisen på Sahlgrenska: »Det går inte att överblicka nedskärningarna«
Hårda nedskärningar i SU:s budget
Sparförslag på ytterligare drygt 500 miljoner för SU – facket kritiskt