Frågan om obligatorisk specialistexamen har diskuterats inom delar av Läkarförbundet under de senaste åren, i dag även på Sjukhusläkarnas fullmäktigemöte i Stockholm.

En motion från Sjukhusläkarna i Lund, som bifölls av fullmäktige, ansåg att föreningen bör ta reda på hur stort intresset är bland medlemmarna för en obligatorisk specialistexamen för alla specialiteter.

»Socialstyrelsens numer målstyrda specialistutbildning tillser att ST-läkare genomgår kurser och tjänstgöring relevant för enskilda specialiteter. Det ingår dock inte i någon större utsträckning krav på att testa ST-läkarnas kunskaper; det räcker att ha gått kursen. Några specialiteter i Sverige har i dag ett mer eller mindre obligatoriskt krav på att genomgå formaliserad specialistexamen, genom att skriva nationellt eller internationellt prov. Målet med sådant prov bör alltid vara att lyfta kunskap, få möjlighet till repetition och att alla ska klara provet« skrev motionärerna.

– Fortbildning är viktigt, men även steget innan är viktigt. Obligatorisk specialistexamen finns det många och kanske delade åsikter om. Vår motion vill att man tar reda på våra medlemmars inställning till specialistexamen och den är bifallen. Det tackar vi för, sade Anna Hellblom från Sjukhusläkarna i Lund.

I sitt bifallsyrkande skriver styrelsen att föreningen under kommande arbetsår tänker göra en bredare medlemsenkät till medlemmar om aktuella frågor, till exempel obligatorisk specialistexamen.

Ett annat beslut som fattades under fullmäktige var att föreningen ska verka för att en majoritet av ledamöterna i nämnder som etikprövar forskning på människor ska ha läkarlegitimation och klinisk erfarenhet av sjukvård och patientansvar.

Ordförande för Sjukhusläkarna Elin Karlsson fick fortsatt förtroende att leda föreningen även de närmaste åren.

Läs också: 
Var fjärde specialitetsförening vill se obligatorisk ST-examen
Vissa specialitetsföreningar har avskaffat prov: »Ett stort slutprov är en tillbakagång«