Mante Hedman är allmänläkare och forskare vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin på Umeå universitet. Foto: Umeå universitet

Hallå där, Mante Hedman, allmänläkare och forskare vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin. Vilka är de viktigaste fynden i din avhandling?

– I sjukstugorna i norra Norrlands glesbygd vårdas de äldsta patienterna som på andra håll i Sverige skulle vårdas på sjukhus. Vid sjukstugorna, som bemannas av allmänläkare, utförs färre biomedicinska prover och undersökningar på inneliggande patienter jämfört med vid sjukhus. Närhet, bättre patientkännedom och helhetsperspektiv är vad läkare upplever som fördelar i sjukstugorna. Dessutom beskriver de att sjukstugorna, som hänger ihop med primärvården och den kommunala omvårdnaden på ett annat sätt, gör att vårdkedjan fungerar bättre.

Du har även intervjuat läkare i glesbygd i Nya Zeeland – varför då?

– Svenska sjukstugor finns på en yta som utgör 25 procent av Sveriges landyta, det är extrem glesbygd. Och det finns gott om liknande motsvarigheter i andra länder. Jag intervjuade läkare på så kallade rural hospitals (landsbygdssjukhus). De viktigaste fynden i de intervjuerna var att dessa sjukhus, som fungerar likt svenska sjukstugor, var en lämplig vårdform för att ta hand om äldre multisjuka. De hade närheten, generalistperspektivet och helhetstänket för patienten.

Finns det några nackdelar med sjukstugor?

– Glesbygd i hela världen har ju brist på resurser; det är många vakanser och stafetter. Modellen i sig, generalistdriven slutenvård med helhetsperspektiv, håller ju. Det handlar mer om hur verkligheten ser ut. Någon kanske också skulle invända med att äldre multisjuka är jättekomplicerade patienter som borde vårdas av geriatriker. Men det är stor brist på dem, särskilt i glesbygd. Dessutom är det ju allmänläkare som tar hand om sjukhemspatienter.

Vad hoppas du att din avhandling ska bidra med?

– Diskussionen om sjukstugorna är redan i gång och det här är väl ett sätt att bidra till att visa vad de faktiskt gör. Sjukstugorna går ju också väl ihop med målen i God och nära vård. Eftersom sjukstugorna verkar kunna ta hand om multisjuka patienter med de gamlas diagnoser, inklusive hjärtsvikt, så kan sjukhusen fokusera på det de är duktiga på. Sjukstugemodellen kan nog inspirera vården i högre grad även utanför extrem glesbygd.

Läs även: »Vi ska ligga 10–15 år före och nosa«

Om sjukstugor

Sjukstugor som begrepp och verksamhet var tidigare mera förekommande i Västerbotten men har efter hand ersatts av framväxande sjukhus och hälsocentraler inom primärvården. I länsdelen Södra Lappland har dock sjukstugorna bestått, utvecklats vidare och finns idag på sju orter i Västerbottens inland.

Sjukstugemodellen är en form av samlat vårdcentrum där det finns möjlighet att lägga in patienter på vårdplatser. Inom sjukstugan finns regionens primärvård i området och oftast innebär detta samlokalisering med kommunens hälso- och sjukvård. I vissa fall gäller det även kommunens omsorgsverksamheter.

Källa: Sveriges Kommuner och regioner