Allt sedan chefen för förlossningsvården, Karin Pettersson, fick sparken för grov illojalitet har såväl medarbetare som politiker krävt en extern granskning. Och en sådan ska det nu bli, enligt sjukhusets styrelseordförande Göran Stiernstedt.

– Vi får signaler om att en del tycker att regelverket är svårt att förstå. Då behöver vi se över det. Finns det oklarheter? Är det administrativt tungt att hantera? Det ska vara lätt att göra rätt, säger Göran Stiernstedt till Dagens Samhälle.

Reglerna kring vad personal får lov eller inte får lov till ska dessutom vara enhetliga i regionen, menar han.

Däremot kommer inte utredningen granska ledningens agerande i Karin Petterssons fall, uppgifter som tidigare har figurerat i Läkartidningen. Göran Stiernstedt säger att personalärendet har sin gång och att tvisteförhandlingar väntar.

– Styrelsen lägger sig inte i det enskilda fallet, men de frågor som har väckts med anledning av detta fall ska vi ta på stort allvar, säger han till tidningen.

En granskning av regelverket kan dock ha »viss påverkan« på handläggningen av ärendet, säger Göran Stiernstedt när Läkartidningen når honom.

Även om han ännu inte är helt färdigtänkt utan behöver bolla med sjukhusledning och resten av styrelsen ser han framför sig att den kommande utredningen också ska borra i anklagelserna om en tystnadskultur.

– Där kan vi verkligen behöva hjälp med en extern genomlysning.

På onsdagen publicerades också ett inlägg på Dagens Nyheters debattsida av 79 läkare inom sjukhusets förlossningsvård. I debattartikeln skriver författarna bland annat att allt som Karin Pettersson har utfört utanför ramen för sjukhuset har betraktats som arbetshindrande sysslor, såsom undervisning, författande av kurslitteratur och att agera opponent vid disputationer. Detta är sysslor som ingår i en överläkartjänst vid Karolinska universitetssjukhuset, betonar skribenterna. »Att då straffas för att ha ägnat sig åt dessa ’bisysslor’ på arbetstid är ett hån utan dess like«.

– Den debattartikeln rimmar rätt väl med mina tankar om en granskning, säger Göran Stiernstedt till Läkartidningen.

– Vi ska ju verka utanför sjukhuset, det är vad vi vill med ett universitetssjukhus. Det är en organisation som ska sprida sin kunskap, och det här ingår naturligtvis i den här problemställningen.

Läs också:
Flera parallella demonstrationer: »Accepterar inte skräckvälde«
Mejl från Karolinskas direktör ses som ett hot
V kräver extern granskning om tystnadskulturen på Karolinska
Facket redo för juridisk kamp för att ge sparkad läkarchef jobbet tillbaka
Förlossningschef sparkad för grov illojalitet – protester bland personal