Valet 2022 rörde om i regionernas grytor. Tidigare hade de ledande politikerna i Region Stockholm infört hela 38 vårdval. Men efter valet 2022 fick Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet makten i regionen, med stöd av Vänsterpartiet – och det innebar en kursändring. Förra året inleddes arbetet med en så kallad »omställningsplan« för regionens vårdval. Där landade man i att avveckla fem vårdval och förändra ett flertal andra.

Men samtidigt som politikerna i Stockholm har tryckt på bromspedalen när det kommer till vårdval gasar man på andra håll i landet, visar Dagens Medicins kartläggning. Tre regioner planerar att utöka antalet vårdval under 2024 och framåt. Det gäller för Blekinge, som i dagsläget bara har vårdval för primärvården, samt för Skåne och Östergötland. I Region Skåne rör det sig om ett tillfälligt vårdval för logopedi, en nödlösning för att korta köerna för barn. I Region Östergötland däremot tror de styrande politikerna att fler vårdval är framtiden. Bara det senaste året har vårdval för gynekologi i öppenvården och samtalsbehandling i specialiserad öppenvårdspsykiatri införts, samtidigt som fler områden utreds.

– I grunden är det en politisk fråga, och där tycker vi att det är viktigt att prioritera människors valfrihet. Mitt parti och partierna vi sitter i koalition med skulle gärna se att vi införde väldigt många fler vårdval, säger Fredrik Sjöstrand (M), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, till Dagens Medicin.

Tidningens kartläggning visar också att bara fyra regioner erbjuder vårdval inom fler än fem områden: Stockholm (38 vårdval), Skåne (11 vårdval), Uppsala (10 vårdval) och Östergötland (6 vårdval).

Läs också:
Klart för nytt vårdval i Östergötland
Vårdval allergologi avvecklas – mottagning säger upp avtal i förtid
Region Stockholms vårdval bantas och stöps om – fem försvinner helt