Den återkommande undersökningen »Vården ur befolkningens perspektiv«, är en del i den internationella enkätundersökningen »International Health Policy Survey« som jämför svar från patienter i tio OECD-länder (se faktaruta) på frågor om hur de upplever sjukvården. I årets upplaga ställdes två nya frågor som handlar om orättvis behandling och om att inte bli tagen på allvar. Där fick Sverige sämst resultat av alla tio länder.

På frågan om deltagarnas hälsobesvär tagits på allvar vid besök i vården, svarade ett OECD-medel på 76 procent ja. Bäst var Nederländerna på 84 procent, och sämst var Sverige med 62 procent.

På frågan om deltagarna inte blivit orättvist behandlade, placerar sig Sverige återigen sist. 87 procent i OECD svarade att de aldrig blivit orättvist behandlade. Återigen var Nederländerna bäst med 93 procent, och Sverige var sämst med 81 procent.

En annan kategori med mindre smickrande resultat är om befolkningen har en ordinarie läkare i primärvården. Här ligger Sverige tok-sist med 32 procent som svarar att så är fallet. Näst sist är USA med 75 procent, medel är 80 procent, och Nederändarna var bäst med 97 procent.

Också vården av personer med kroniska sjukdomar upplevs jämförelsevis dålig. 44 procent av svenskarna uppger att de fått en läkemedelsgenomgång. Här är medel bland de 10 länderna 69 procent, och USA är bäst med 86 procent. Sverige ligger också långt bak när det gäller samtal mellan patient och vårdpersonal om huvudsakliga mål och prioriteringar med vården, och samtal om olika behandlingsalternativ och eventuella biverkningar.

Är Sverige bra på något då? Jo, det digitala sticker ut lite. Svenska och amerikanska patienter har i störst utsträckning tagit del av journal eller andra hälsouppgifter digitalt i primärvården. 72 procent svarade att de gjort det, där OECD-medel är 45 procent. Sverige placerade sig också näst högst när det gäller digital kommunikation med sin ordinarie primärvårdsmottagning. Tyvärr var dock svenskarna också minst nöjda med sina distansbesök.

Undersökningen finns på Vård- och omsorgsanalys webbplats.

Tio länder i undersökningen

Förutom Sverige ingår Australien, Frankrike, Kanada, Nederländerna, Nya Zeeland, Schweiz, Storbritannien, Tyskland och USA i studien.

OECD står för Organisation for Economic Co-operation and Development, och är en organisation med 38 medlemsstater, ursprungligen startad för att stimulera ekonomisk utveckling och världshandel.

I undersökningen ingår folkbokförda personer 18 år och uppåt. Urvalsgruppen stratifierades utifrån urbaniseringsgrad, svensk/utländsk bakgrund, utbildningsnivå och ålder. Ur detta drogs ett stratifierat obundet slumpmässigt urval på drygt 9 000 personer, varav strax under 2 300 svarade på enkäten.