Utredningen mot mannen, som anhölls i tisdags, har pågått sedan slutet av förra året då Region Västerbotten lämnade in en polisanmälan om oegentligheter i förvaltningen av regionens pensionspengar. Brottsmisstankarna mot den tidigare högt uppsatta tjänstemannen gäller grovt tagande av muta.

Samtidigt anhöll polisen ytterligare tre personer i koppling till härvan. En av dem misstänks för grovt givande av muta, och de andra två för grov trolöshet mot huvudman. Det skriver Folkbladet Västerbotten.

Misstankarna handlar om att tjänstemannen fått en muta för att placera pengar från regionens fondbolag i ett visst bolag.

– Mutan är på drygt 9 miljoner och trolösheten på 19 miljoner. Vi misstänker att den här anställde har fått mutan för att styra investeringen i rätt riktning, säger åklagare Arne Fors på Riksenheten för korruption, som leder utredningen, till tidningen.

I samband med gripandena säkrade polisen pengar, från både inblandade personer och bolag. På fredag ska förhandling om kvarstad hållas, det vill säga att pengarna tillfälligt får omhändertas, skriver Folkbladet Västerbotten.

Den tidigare tjänstemannens advokat säger till P4 Västerbotten att mannen förnekar brott.