Ett nytt kollektivavtal mellan Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och regioner, SKR, mejslas just nu fram – men årets avtalsrörelse är på många sätt speciell. Ekonomin krisar, oron i omvärlden är stor och för första gången på decennier går dessutom alla kollektivavtal inom region- och kommunsektorn ut samtidigt.
– Det är tjugo år sedan det inträffade senast och det gör att vi har en svårare terräng att förhandla i. Vi i fackförbunden ser ofta samma problembild, men vill kanske lösa det på lite olika sätt. Samtidigt är det förstås en styrka att vara många, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.
Hittills har 170 yrkanden kommit in till SKR, varav Läkarförbundet står för sju. Förbundets ingång i förhandlingarna handlar om att få till en långsiktigt hållbar kompetensförsörjning i vården.
– Men där ser vi att arbetsgivarna har en rätt lång resa framför sig, säger hon.
Bland annat vill Läkarförbundet se en särskild lönesatsning på läkare tidigt i karriären.
– Ett stort problem är att ingångslönerna för den gruppen inte alls svarar upp mot den långa utbildningen och det stora ansvar som läkarna tidigt tar. Men det är tragiskt att vi ens ska behöva lägga ett sådant yrkande. Om regionerna hade menat allvar med att vilja vara attraktiva arbetsgivare borde de ha korrigerat det här på egen hand, säger hon.
För ovanlighetens skull vill SKR se ett kort avtal, just med tanke på de många osäkra omständigheterna i form av hög inflation och ekonomisk kris. Sofia Rydgren Stale ser för- och nackdelar med ett kort avtal.
– Alla är medvetna om att det är tufft att bedriva centrala förhandlingar varje år. Det är inte direkt något som skapar långsiktig stabilitet. Men allt är en sammanvägd helhet, så det beror på vad vi kan få igenom i övrigt, säger Sofia Rydgren Stale.
När Läkarförbundet tog fram sina yrkanden i höstas hade de skärpta reglerna om dygnsvila ännu inte trätt i kraft för läkarna. Förbundet ville avvakta och se hur förändringarna, med ett krav på elva timmars dygnsvila mellan två arbetspass, föll ut i praktiken innan man gick fram med skarpa yrkanden. Därför har Läkarförbundet i stället tryckt på behovet av fortsatta diskussioner i frågan. Men både dygns- och veckovilan hör till de största stötestenarna i förhandlingarna, enligt Sofia Rydgren Stale.
– Vi har fortfarande en del frågor kring de nya reglerna om dygnsvila som behöver lösas i avtalsrörelsen. Men vi ser också olika på veckovilan. SKR:s tolkning är att det är 36 timmar som gäller, medan vi menar att dygns- och veckovila är två fristående rättigheter, så att man alltså har rätt till 36 plus 11 timmars vila. Såvida man inte kommer överens om annat i kollektivavtal, säger hon.
Läget är just nu avvaktande och parterna står långt ifrån varandra, enligt Sofia Rydgren Stale.
Men kanske kan det nya nationella bemanningsavtalet, som går ut på att minska kostnaderna för hyrpersonal, spela Läkarförbundet och de andra vårdfacken i händerna.
– Vi och exempelvis Vårdförbundet delar bilden att regionerna är dåliga arbetsgivare som inte tar hand om sin personal – och behovet av att satsa på sin egen personal har ökat ännu mer i och med bemanningsavtalet. Bara för att du stryper möjligheten att ta uppdrag som hyrläkare är det ju inte automatiskt så att alla kommer vilja gå till regionerna. Då måste de jobba för att bli attraktiva som arbetsgivare.
Den 31 mars går nuvarande kollektivavtal mellan Läkarförbundet och SKR ut. Sofia Rydgren Stale kan inte säga om man kommer att kunna presentera ett nytt avtal innan dess.
– Det är inte så många dagar kvar, men ibland kan det bli en viss ketchupeffekt mot slutet så att mycket lossnar på samma gång. Men det är ganska vanligt att vi inte kommer i hamn förrän framåt valborg. I så fall kan nuvarande avtal prolongeras, säger hon.
Läs också:
Läkarförbundet vill se särskild lönesatsning på underläkare
SKR:s bud inför nya kollektivavtalet med läkarna: Kort och sifferlöst avtal
Två dagars internat som första steg mot läkarnas nya kollektivavtal