Senast den 31 mars ska Folkhälsomyndigheten redovisa covidpandemins effekter på barns hälsa. Men enligt uppgifter till Sveriges Radio Ekot utelämnar utredningen helt frågan om hur barnen har drabbats av själva sjukdomen, för att i stället lägga hela fokuset på hur stängda skolor och inställda aktiviteter har påverkat deras hälsa.  

I ett mejl till Svenska covidföreningen, som organiserar drabbade av covid-19 och postcovid, ska Folkhälsomyndigheten ha uppgett att syftet med rapporten är att ge en samlad bild av de indirekta konsekvenserna och att frågor som har koppling till själva sjukdomen inte ingår i uppdraget.

Svenska covidföreningens Lisa Norén ställer sig frågande till svaret och kallar det »helt orwellskt« att bortse från hur barn har drabbats av sjukdomen, när själva ordet pandemi definieras som ett globalt sjukdomsutbrott.

Den tidigare regeringen, som gav uppdraget till Folkhälsomyndigheten, har inte heller bett om någon sådan avgränsning som Folkhälsomyndigheten har beskrivit, rapporterar radion. Nuvarande socialminister Jakob Forssmed (KD) har också en annan bild av vad uppdraget ska leverera.

– Det handlar ju om att barns hälsa på olika sätt har påverkats av detta, både av sjukdomen förstås, men också konsekvenser av sjukdomen och de åtgärder som samhället vidtog på olika sätt. Det är ett brett uppdrag och det finns skäl att få en allsidig belysning av det här, säger han till Ekot.