Det är Läkarnas Institut för Professionell Utveckling i Vården (LIPUS) som gör kvalitetgranskningar av landets specialistläkarutbildningar, så kallade SPUR-granskningar. I januari granskades ST-utbildningen i lungmedicin på den medicinska enheten för lung- och allergisjukdomar vid Karolinska universitetssjukhuset. Resultatet, som presenterades nyligen, är en betydlig förbättring jämfört med den förra granskningen som gjordes år 2021.

Nawfal Bedi. Foto: Privat

Då fick utbildningen sämsta, eller näst sämsta, möjliga betyg på alla åtta bedömda områden.

I årets resultat får man i stället högsta möjliga omdöme i hälften av aspekterna, bland annat handledning och kompetensbedömning samt lokaler och utrustning.

Studierektor Nawfal Bedi är mycket nöjd med resultatet.

– Det är väldigt glädjande. Vi har gjort ett stort arbete. Det har varit en ganska lång och tuff resa att förändra en kultur som har funnits i många år.

Han berättar att man bland annat ökat samarbetet med lungonkologiskt centrum så att det gynnar ST-läkarnas utbildning

– Vi har också förbättrat rutinerna kring våra progressionskontroller. Vi har tagit fram ett strukturerat schema för när bedömning ska göras, vem som har ansvaret och hur det ska följas upp. Så att det inte tappas bort.

Fokus för förändringsarbetet har, förutom patientsäkerhet, varit ST-doktorerna och deras nöjdhet, säger Nawfal Bedi.

– Det är väldigt viktigt, att de är nöjda. ST-doktorerna har varit med och bidragit. Det har varit ett gemensamt arbete.

Och även om arbetet kommit långt finns det mer kvar att göra, säger Nawfal Bedi.

– Vid nästa granskning om fem år siktar vi på att ha A i alla områden. Vi fortsätter för att se vad vi kan förbättra mer.

Läs mer:
Karolinska petar verksamhetschef

SPUR-MODELLEN

SPUR-modellen bygger på att läkarprofessionen granskar kvaliteten på vårdgivarnas AT- och ST-utbildning. Syftet med den externa granskningen är att hjälpa vårdgivaren hitta förbättringsmöjligheter i utbildningen.

Granskningen utgår från kraven i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd samt specialitetsföreningarnas kvalitetsindikatorer för god utbildning.

Källa: Lipus