Analys av hackerattacken mot Sophiahemmet i natten mot tisdagen visar på »ransomware«, skadlig programvara för en utpressningsattack. De innebär att data har låsts för användaren, vilket ofta är förenat med någon form av krav för att låsa upp den. Men så ska inte vara fallet den här gången.

– Nej, vi har inte fått några utpressningskrav eller några hot, säger Marie Wickman Chantereau, chefläkare på Sophiahemmet, till Läkartidningen.

Efter attacken slogs telefonin ut och man stängde av datorerna och började använda reservrutiner. Och det gör man fortfarande.

– Huvudsakligen är det papper och penna som gäller fortfarande. Vi kan få ut lite data, men vi är fortfarande avstängda från regionens system, säger Marie Wickman Chantereau.

– Men vi har ett jättegott samarbete – jag måste verkligen understryka det – med regionen. Vi har både egna experter, regionens experter och oberoende, som samarbetar och vi möts upp flera gånger om dagen.

I nuläget tyder inget på att några känsliga uppgifter har läckt ur systemen. Men Sophiahemmet gjorde en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten under torsdagen. Sedan tidigare har en polisanmälan gjorts, och en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) planeras.

Marie Wickman Chantereau poängterar att alla arbetar mot samma mål: att värna patientsäkerheten och se till att datorvirus inte sprider sig till andra system. Nu arbetar man med att sätta upp säkra miljöer och flytta system dit. Det finns en förhoppning att kunna få i gång delar av systemen under fredagen, men Marie Wickman Chantereau vågar inte lova något.

Kommer man åt data, finns läskopior?

– Våra datorer är helt nedstängda. Men Sophiahemmet har många vårdgivare.

– Det finns vårdgivare som ligger helt separat och har tillgång till nät och journalsystem så vi kan få hjälp av dem att komma åt vissa uppgifter.

Har det här påverkat produktionen?

– Hittills har vi tagit våra bokade patienter. Men om det blir långvarigt, in i nästa vecka, har vi diskuterat att man måste minska produktionen för att hinna med de manuella rutinerna.

Läs även:
Stora hackerattacken mot Sophiahemmet polisanmäls