Avskedandet av Karin Pettersson, chef för förlossningsvården vid Karolinska universitetssjukhuset, har fått vårdpersonal runt om i landet att koka. Enligt en advokatutredning som sjukhuset har beställt har Karin Pettersson visat sig vara grovt illojal gentemot sin arbetsgivare, bland annat då hon inte anmält bisysslor korrekt och dessutom ska ha utfört flera av dem under arbetstid. Men kollegor till Karin Pettersson har en annan bild och har riktat skarp kritik mot sjukhusets rättskansli. Kansliet inrättades efter skandalen kring kirurgen Paolo Macchiarini i syfte att motverka tystnadskultur – men effekten påstås ha blivit den motsatta, enligt en protestlista. »Chefer direkt under sjukhusdirektören tycks ha kapitulerat och låter i praktiken rättskansliets utredningar och råd bli beslutande. Externa advokatutredningar tillsätts utan att berörda medarbetare ens fått ett samtal från sin chef«, står det i namninsamlingen.

Finansborgarrådet Aida Hadzialic (S) kallade i helgen till sig sjukhusledningen för ett möte om den upplevda tystnadskulturen. Hon vill se en »konkret åtgärdslista«, säger hon i en intervju med Aftonbladet. Men det räcker inte, menar Vänsterpartiet, som nu kontrar med att kräva en extern granskning kring tystnadskultur och ledarskap på Karolinska universitetssjukhuset.

Jonas Lindberg (V), regionråd, Region Stockholm.

– Den gångna veckan har medarbetare pratat om sjukhusets rättskansli som ett slags angiveristation som jobbar enligt »management by fear« och vi hör beskrivningar av ett skräckvälde. Vi ser ett mönster av återkommande historier om tystnadskultur som avviker från hur jag tycker att regionen ska bete sig mot sin personal – då behöver vi gå till botten med det, säger regionrådet Jonas Lindberg (V) till Läkartidningen.

Problemet ser ut att vara omfattande, enligt Jonas Lindberg. I ett pressmeddelande radar partiet upp ett flertal händelser de senaste åren, bland annat rapporter om hur fackligt engagerade medarbetare utsatts för repressalier och utskällningar.

– Senast i förra veckan såg jag jobbannonser ute för överläkartjänster och ST-läkartjänster på Karolinska där man skriver att man söker någon som »tar upp kritik endast i de korrekta sammanhangen«. Det är en fullständigt olämplig formulering och ligger inte i linje med ett öppet klimat. Det är väldigt tydligt att man pressar taket längre ner för vad man får säga.

När Läkartidningen tidigare har varit i kontakt med Patrik Rossi, sjukhusets tillförordnade sjukhusdirektör, har han sagt att han inte delar bilden av hur rättskansliet påverkar organisationen. »Rättskansliets roll är att hjälpa verksamheten att göra rätt och följa upp och utreda de fall där det finns misstanke om att regler inte efterlevs. Rättskansliet arbetar nära hela sjukhuset och tillsammans med samtliga staber på sjukhuset. Jag har inte några planer på att se över denna ordning«, skrev han i ett mejl till Läkartidningen. Han har dock i en senare intervju med Dagens Nyheter sagt sig vara orolig för hur sjukhusets rykte påverkas av det inträffade.

Det är inte ett svar som lugnar Jonas Lindberg – tvärtom.

– Sjukhusledningens svar i media är oroväckande. Man säger att man är mest oroad över Karolinskas rykte och delar inte alls bilden av en tystnadskultur. Det tycker jag snarare signalerar behovet av att regionen vidtar åtgärder, säger han.

Läs också:
Facket redo för juridisk kamp för att ge sparkad läkarchef jobbet tillbaka
Förlossningschef sparkad för grov illojalitet – protester bland personal