De nya arbetstidsreglerna som ska garantera anställda elva timmars vila per dygn har länge bekymrat läkarkåren. Ett av de största orosmolnen har varit just hur man ska hantera sommarens scheman, när bemanningen är lägre än vanligt.

– Det har varit svårt redan tidigare, och det blir förstås inte lättare med de nya reglerna. Många befarar att det kommer att bli en extrem kapacitetsreduktion som man inte har sett förut, sa Amanda Irgum Liljeström från SFAI, Svensk förening för anestesi och intensivvård, i en intervju med Läkartidningen tidigare i år.

Nu meddelar dock Anders Ferbe, nytillträdd ordförande i Arbetstidsnämnden, att alla verksamheter som har sökt eller kommer att söka dispens för sommaren kommer att beviljas det.

– Vi vet att det tar sin tid när man ska sätta scheman för sommaren. Så därför gav vi en generell dispens för alla som har ansökt om det till och med första mars. Och de som kommer in efter kommer att få samma besked, alltså dispens för sommarperioden, säger Anders Ferbe till Sveriges Radio.

Inga andra generella undantag kommer att ges, mer än just inför sommaren.

– Sverige ser lite olika ut, en del verksamheter runt om i landet kräver speciella kompetenser, vilket vi också tar hänsyn till. Det är också därför vi behandlar varje ansökan individuellt, säger Anders Ferbe.

Hittills har runt hundra verksamheter ansökt om dispens från reglerna om dygnsvila, varav elva regioner. Bara sjutton har dock fått svar på sin ansökan.

Läs också:
Stor oro inom SFAI efter nya regler – eldprovet väntas till sommaren
Inga schemaändringar i regionerna i väntan på dispens från dygnsvila
Överhopad arbetstidsnämnd har fortfarande inga besked om dispens
Få ansökningar om dispens – trots högljudda protester mot EU-reglerna
Inga raka besked i ny översikt om dygnsvila: »Behöver inte bli bättre«