Stopp för hyrpersonal i regioner runt om i landet tvingar personer som är missnöjda med arbetsvillkoren i Sverige att tänka i nya banor.

Oavsett om det beror på det eller helt andra orsaker tänker allt fler Norge.

– Det är en brant ökning av läkare som söker auktorisation i Norge och en tydlig trend, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale till Dagens Medicin.

Antalet svenska läkare som sökte norsk legitimation ökade med 125 procent i år jämfört med samma period förra året. Det visar statistik från norska Helsedirektoratet som Dagens Medicin har begärt ut för åren 2022, 2023 och 2024, och gäller perioden 1 januari till 14 april. Statistiken omfattar vårdpersonal som för första gången ansöker om att arbeta i Norge (har man en gång blivit godkänd gäller det normalt tills att man fyllt 80 år).

Och statistiken talar sitt klara språk – antalet läkare som flyr över till grannlandet har mer än fyrfaldigats sedan 2022. Då ansökte 22 läkare om att få jobba i Norge, 2023 var det 42 och 2024 fick Helsedirektoratet in 95 ansökningar.

Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale upplever att Sverige har blivit mindre attraktivt bland hyrläkare. Att fler läkare hellre väljer grannlandet är oroande för svensk sjukvård.

– I grunden är det bra för kontinuiteten att andelen inhyrd personal inte är för hög, men det får inte ske på bekostnad av en hållbar bemanning. Hyrpersonal har en viktig funktion vid arbetstoppar och bristsituationer, säger Sofia Rydgren Stale till Dagens Medicin.