Förra årets bokslut i Region Blekinge visade på -384 miljoner kronor. Och i prognosen för det här året ser det ut att bli än värre för regionen som har cirka 160 000 invånare. För 2024 beräknas underskottet bli 495 miljoner kronor, samtidigt som SD-KD-M-styret lagt en budget på några miljoner plus.

Vid regionstyrelsens förra möte i mars, beslutades att man skulle ta frågan om anställningsstopp till fullmäktigemötet i april. Och nu har fullmäktige beslutat att regionen ska införa ett anställningsstopp.

Anställningsstoppet gäller hela Blekinge och samtliga yrkeskategorier och anställningsformer, liksom förlängning av tidsbegränsade anställningar. Undantag kan göras i »särskilda fall«, men de måste prövas av regiondirektören och inte ute i verksamheterna.

Stoppet har vållat politisk debatt. Socialdemokraterna, som sitter i opposition, röstade emot förslaget. En anledning är erfarenheterna från då anställningsstopp använts tidigare, men då enbart inom hälso- och sjukvården.

– Det skapade en otrolig byråkrati och tog naturligtvis tid. Det gav inte den effekt man förväntade sig, säger Christina Mattisson (S), andre vice ordförande i regionstyrelsen.

Hon menar också att man signalerar till chefer under regiondirektören att man inte har tillit för dem och anställningsbesluten. Och hon tycker också att det ger konstiga signaler till personalen, eftersom man arbetar mot ett minskat beroende av hyrpersonal. Att då sätta stopp för anställningar menar Socialdemokraterna är kontraproduktivt.

– Ur ett arbetsgivar- och personalpolitiskt perspektiv tycker jag det är förödande.

Läkartidningen har sökt regionstyrelsens ordförande Robert Lindén (SD) för en kommentar.

 

Läs även:
Region Blekinge går mot halv miljard i underskott – besparingar väntar