Det var efter lång debatt som regionfullmäktige i dag röstade igenom det rödgröna styrets förslag: att skjuta till maximalt 1 miljard kronor för att minska hälso- och sjukvårdens underskott för 2024. Framför allt M och KD och riktade hård kritik mot förslaget.

– Att komma med pengar från sidan på det här sättet riskerar att slå sönder det arbete som pågår och där vi ser resultat i dag, sade Stefan Svensson (KD).

Moderaterna hade hellre velat vänta med att skjuta till extra pengar, sade Lars Holmin (M).

– Vi menar att man skulle ha inväntat den här tertialen eller halvåret eller till hösten innan man går ut och lovar mer pengar. Annars är det underförstått: vi litar inte på era planer utan säger redan nu att det är okej, vi skjuter till ytterligare pengar. Vi borde vänta.

En majoritet av fullmäktigeledamöterna röstade dock för, vilket Carina Örgård (V), är glad för.

– Det är skönt att veta att vi kan göra det här för våra patienter. Det är ju för att våra sjukhus inte ska behöva säga upp dem vi annars hade behövt säga upp. Jag är jätteglad, samtidigt som vi ser att vi har en besvärlig tid framför oss, säger hon till Läkartidningen.

Regionstyrelsen fick dock inte igenom sitt förslag på hur regeringens utlovade sektorbidrag på nästan 1 miljard till VGR ska fördelas. Det rödgröna styret ville se en fördelning av bidraget direkt till de olika hälso- och sjukvårdsverksamheterna, medan M och KD i stället ville att pengarna ska fördelas av beställarnämnden. Så blev det också.

Läs mer: 
Extra miljard till sjukvården i VGR ifrågasattes – beslutet skjuts upp