Som Läkartidningen tidigare rapporterat gör LKAB:s gruvbrytning i Kiruna att kommunens sjukhus nu behöver flyttas. Senaste prognosen för sprickbildningen i byggnaden är att delar det nuvarande sjukhuset behöver stänga redan nästa år, år 2025.

Fram tills nu har kommunen och regionen inte kunnat enas om var det nya sjukhuset ska ligga. I går beslutade kommunstyrelsen dock att stödja regionens förslag, som innebär att sjukhuset ska byggas vid Kirunas nya stadskärna, vid de så kallade Tuolluvaaratornen.

– Rådande världsläge och Nato-medlemskapet har på kort tid förändrat förutsättningarna och ytterligare förstärkt beredskapsperspektivet, vilket påverkar byggnationen av ett nytt sjukhus i Kiruna. Region Norrbotten är därför oerhört tacksamma för den lyhördhet som både tjänstepersoner och politisk ledning i Kiruna kommun visat i samband med dagens positiva besked. Nu drar vi igång kompletterande markundersökningar, detaljplan- och programarbetet, säger regiondirektör Ulrika Sundquist i ett uttalande.

Beslutet innebar att kommunstyrelsen backar från ett beslut som togs i kommunfullmäktige år 2022, som sade att sjukhuset skulle placeras i anslutning till det nya resecentrum kommunen planerar

Fortfarande pågår diskussioner om finansieringen av sjukhuset. Principen är att gruvbolaget ska ersätta regionen för kostnaden för bygget, men parterna har haft olika syn på hur mycket bygget kommer att kosta.

Under tiden det nya sjukhuset byggs kan patienter komma att vårdas i baracker, enligt dokument som Dagens Nyheter tagit del av.

Läs mer:
Läkare vill se tydliga besked om framtiden för sjukhuset i Kiruna
Kirunas sjuka kan vårdas i baracker – regiontopparna ovetande om planen