Som Läkartidningen tidigare har berättat är Region Dalarnas ekonomi ytterst ansträngd. Förra året gick regionen en dryg halv miljard kronor back. Och prognosen i år pekar på 1,1 miljarder kronor i rött.

Regionen har en handlingsplan för att förbättra ekonomin. Men nu införs även ett anställningsstopp från och med beslutsdagen, den 15 april.

Elin Norén (S), regionstyrelsens ordförande, påpekar i ett pressmeddelande att Region Dalarna sedan tidigare har anställningsprövningar men att antalet medarbetare ändå ökar, främst inom administration och konsultverksamhet. Nu ska regiondirektören ta fram »rutiner och vägledning för att främja intern rörlighet och hantering av uppkomna vakanser«, skriver regionen i pressmeddelandet.

Det finns undantag i anställningsstoppet. Kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården prioriteras, och där undantas »vissa kritiska vårdnära kompetenser«, uppger regionen utan att precisera ytterligare. Sommarvikarier och feriearbetare i sommar berörs inte heller.

Beslutet i regionstyrelsen fattades på uppmaning av ett enigt presidium i hälso- och sjukvårdsnämnden. Regionstyrelsen planerar att följa upp åtgärden i höst.

Läs även:
Region Dalarna spår fördubblat underskott i år: »Ytterligt ansträngt«