Från manifestationen i Huddinge den 25 april. Foto: Mirja Wittgren

Torsdagens demonstration i Huddinge och Solna kantades av regn och låga temperaturer. Sissel Saltvedt, överläkare vid medicinsk enhet graviditet och förlossning i Solna, uppskattade antalet deltagande där till 50-talet, och hon tror att fler hade vågat sig ut om det inte varit ruskväder.

I slutet av mars hölls en första demonstration vid Karolinska i Huddinge och i Solna, som fick stöd vid andra sjukhus i Stockholm och även i andra delar av Sverige, såsom Kalmar och Gotland. Förutom en digital manifestation, har ytterligare två fysiska hållits, den sista på torsdagen.

Bakgrunden är att Karin Pettersson, överläkare och sektionschef vid Karolinska universitetssjukhuset, stängts av från sitt jobb och senare avskedats för grov illojalitet. Det har väckt ilska bland personalen, och också satt ljuset på andra avskedanden som upplevs omotiverade. Det som under en tid pyrt som ett missnöje över tystnadskultur, har blossat upp i högljudda demonstrationer.

– Vi är inte alls nöjda med hur saker och ting går framåt; vi tycker inte att vi får gehör för den här uppenbara felbedömningen som gjorts i samband med vår kollegas fall, säger Sissel Saltvedt till Läkartidningen efter torsdagens manifestation.

För trots veckor av påtryckningar, tycker hon och andra inte att återkopplingen från ledningen har gett så mycket.

– Från vår enhet har vi haft ett möte med sjukhusdirektör och styrelseordförande. Och ja… vi tyckte inte att det var så påtaglig respons. Det känns som om sjukhusledningen förhalar både tvisteförhandling, extern granskning och att ta itu med tystnadskulturen och allt runt det.

Hon fortsätter:

– Det är svårt att förstå att inte sjukhuset själva kan ta ett beslut om att det här var en felmanöver. Men så är det inte.

Ser ni någon förändring i kontakten med sjukhuset?

– Nej, det kan vi kanske inte säga att vi gör, tyvärr. Vi var glada när det kom ett löfte om granskning, men vi har inte fått klart för oss hur den granskningen går till.

Ledorden under torsdagens manifestation var »livsfarlig ledning«, varpå flera deltagare höll varningsskyltar likt sådana som hänger vid järnvägsspår.

– Vi anser att Karolinskas ledning är en livsfarlig ledning, säger Linn Levin, ST-läkare i Huddinge.

Hon fortsätter:

– Vi vill bedriva en god vård och en patientsäker vård. Men ledningen, som det ser ut nu, slår sönder det som finns. I stället för att lyssna på oss avskedar man viktiga medarbetare. Det tycker vi är ansvarslöst.

Linn Levin eller Sissel Saltvedt tycker inte heller att så mycket har hänt i kontakten med sjukhusledningen. Beskedet om att sjukhuset tillsätter en granskning har välkomnats, men Linn Levin påminner också om att en tidigare rapport om förlossningsvården som pekade på problem med bestraffningar, inte tycks ha haft så stor verkan.

– Vi vill att det blir ordentlig förändring och att vår chef Karin återinställs, säger hon.

Kommer ni fortsätta med manifestationer regelbundet?

– Ja absolut. Vi kommer fortsätta manifestera tills vi får gehör.

Karolinska universitetssjukhusets tillförordnade direktör Patrik Rossi har tidigare sagt att han inte velat kommentera personalärenden i medierna.