Det var i mitten av februari som regionfullmäktige tog beslutet, med bara en rösts marginal. Förslaget hade drivits av M-KD-L-styret med stöd av SD, medan S, V och C röstade emot. Beslutet innebär att akuten i Köping stängs och akutsjukvården centraliseras till Västerås.

Tanken är att en närakut ska hålla öppet alla dagar och kvällar i veckan. Men personalen har anat att personalstyrkan ska decimeras, och flera har sökt sig därifrån, rapporterar Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.

Två månader efter beslutet har fem fastanställda läkare slutat. Därtill har tio sjuksköterskor från akuten och hjärtintensiven sagt upp sig.

– Det är klart att det får en påverkan. Jag ska ha ett möte med min chef de kommande dagarna och hoppas då få svar på hur vi ska fortsätta att jobba på ett patientsäkert sätt, men med färre medarbetare, säger sjukhuschefen Johan Saaw, till Bbl/AT.

Läs även:
Klubbat: Akuten i Köping stänger