Framtiden för intensivvårdsrehabiliteringskliniken Remeo har varit osäker sedan inflödet av remitterade patienter kraftigt minskade i slutet av förra året. Nu ser det ut som att framtiden för kliniken är säkrad. På ett extrainsatt möte i hälso- och sjukvårdsnämnden i dag enades oppositionspartierna M, KD, L, SD och V om ett förslag som ska rädda verksamheten på Remeo.

Désirée Pethrus. Foto: KD

Planen är nu att regionen ska ta över kostnadsansvaret från akutsjukhusen för extern vård av de patienter som är i behov av intensivvårdsrehabilitering. Pengarna ska tas av de 1,2 miljarder som utgör Region Stockholms del av regeringens utlovade extrapengar till vården.

– Vi vet att sjukhusen är underfinansierade som det ser ut och de försöker spara enligt de sparbeting de har fått. Men det blir att spara på patienter eftersom de inte själva har den kompetens, menar vi, som de har som specialitet på Remeo. Det är en seger för patienterna i dag. Det känns bra, säger Désirée Pethrus (KD), oppositionsregionråd.

De sex miljarder som regeringen har lovat regionerna ska betalas ut i juni, säger hon.

– Det innebär att vi kan inteckna vår del av pengarna redan nu.

Anna Cedborg, verksamhetschef på Remeo, har precis nåtts av beskedet när Läkartidningen pratar med henne.

– Det här är precis det vi har hoppats på. Det här är en vinst inte bara för de enskilda patienterna som behöver intensivvårdsrehabilitering, utan för alla patienter som har behov av avancerad sjukvård eller akutsjukvård. Det känns också otroligt roligt att den unika kompetens som vi har samlat ihop här under tio år får hållas ihop. Vi är väldigt glada för det.

Anna Cedborg. Foto: Remeo

Nästa steg för Remeo blir att se till att återskapa personalstyrkan i den volym som patienterna behöver, säger hon.

– Den här perioden av osäkerhet har gjort att vi har förlorat en del medarbetare, det ska vi ta itu med nu. Vi vet ju inte exakt vad den här lösningen innebär, det får tiden utvisa. Men först ska vi fira och äta glass tillsammans.

Anna Cedborg vill passa på att tacka alla som engagerat sig i frågan.

– Det har varit fantastiskt att se engagemanget och att så många har hjälpt till. Det är vi väldigt tacksamma för.

 

Läs mer: 
Karolinska ville spara 30 miljoner på att vårda Remeos patienter själva
Oppositionen och V vill rädda Remeo
»Vi klarar oss ett par veckor till«