År 2022 beslutade Socialstyrelsen om ett riktvärde för fast läkarkontakt inom primärvården på 1 100 invånare i snitt per färdig specialistläkare, och 550 per ST-läkare. Men för att uppnå detta behöver antalet specialister inom allmänmedicin bli betydligt fler.

Förra året tog Region Stockholm beslut om att antalet nyutbildade allmänspecialister i regionen ska öka med 150 per år fram till och med 2034. Nu har regionen även tagit fram en handlingsplan för hur fler stockholmare ska få en fast läkarkontakt.

Christine Lorne. Foto: Henrik Juhlin.

Här identifierar man sex områden att arbeta med. Det handlar bland annat om satsningar på läkarnas arbetsmiljö, bättre uppföljning och om att stärka vårdcentralens roll som navet i sjukvården.

– Vi vet att en fast läkare ger mest pang för pengarna, det visar forskningen. Människor håller sig friskare, det blir färre sjukhusinläggningar. Även för arbetsmiljön är det bättre, det är jätteviktigt. Man får förutsättningar för att jobba som det är tänkt, med en helhetsbild av patienten. Det blir roligare och man orkar mer utan att behöva ha samma etiska stress, säger primärvårdsregionråd Christine Lorne, (C).

En av insatserna är att utöka den ekonomiska ramen för att göra det möjligt att anställa fler specialister och ST-läkare. Finansieringen av detta, och de andra insatserna, kommer att hanteras i varje budgetförhandling, säger Christine Lorne.

– Handlingsplanen sträcker sig ju över 10 år, så vi kommer att arbeta med den i varje årsbudget.

Christine Lorne är framför allt nöjd med att det finns en bred politisk enighet bakom planen.

– Det är roligt är att alla partier i primärvårdsnämnden står bakom. Det betyder att den kommer leva vidare, att inte personalen behöver känna att »Åh nej, det är val om två år«. Det här är ett tydligt ställningstagande för rätt väg framåt mot en välfungerande vård. Det har vi aldrig tidigare visat så tydligt.

Läs mer: 
S i Stockholm: Stockholmarna behöver få en fast läkare
Nu presenterar Socialstyrelsen nya kompetensmål för fast läkarkontakt
Rapport: Långt kvar till nationella mål om kontinuitet i primärvården

Handlingsplanens sex insatsområden:

  • Utökad ekonomisk ram för att möjliggöra anställning av fler specialister och ST-läkare.
  • Kontinuerlig uppföljning av antalet specialister i allmänmedicin på vårdcentralerna samt antal listade per specialist.
  • Utveckla avtalskrav och uppföljning som premierar minskat antal listade per specialist.
  • Insatser för förbättrad arbetsmiljö och uppföljning av arbetsmiljörelaterade frågor.
  • Fortsatt utveckling av stödstrukturer för vårdcentralerna.
  • Stärka vårdcentralens roll som nav i sjukvårdssystemet.