Catharina Ihre Lundgren. Foto: Anton Axelsson

I juni lämnar Tobias Alfvén posten som ordförande för Svenska läkaresällskapet efter fyra år, två mandatperioder. Nu står det klart att Catharina Ihre Lundgren, i dag vice ordförande, föreslås som efterträdare.

Valberedningen skriver: »Catharina Ihre Lundgren har mycket gedigen erfarenhet av styrelsearbete i olika organisationer och i SLS nämnd och god kännedom om alla delar av SLS arbete. Hon har ett brett nationellt och internationellt nätverk. Hon har alla de kvaliteter som efterfrågas av en ordförande i SLS.«

– Det är ett utmanande och spännande uppdrag. Tobias som jag efterträder, om jag blir vald, har varit oerhört duktig. Jag ska försöka förvalta det han har åstadkommit och fortsätta arbetet vid sidan av min tjänst som kliniker och forskare, tillsammans med engagerade kollegor i SLS föreningar, nämnd och kansli, säger Catharina Ihre Lundgren.

Exempel på frågor hon vill driva vidare som ordförande är möjligheterna till klinisk forskning och fortbildning, framför allt för specialistläkare.

– Det är jätteviktiga frågor. En annan som vi inom Läkarsällskapet redan arbetar med är att vi ska kunna bibehålla en bra kvalitet på vården. Det ska sparas pengar, men vi får inte tappa kompetens gentemot omvärlden. Det gäller att se till att resurser som läggs ner faktiskt blir något av, att de kommer till nytta för patienterna och för dem som jobbar i vården. Jag är också väldigt intresserad av likarättstänkande och jämlik hälsa och sjukvård, att man ska få samma vård var vi än befinner oss och var vi än kommer ifrån.

Catharina Ihre Lundgren är bröst- och endokrinkirurg på Karolinska universitetssjukhuset samt docent vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi på Karolinska institutet.

Till ny vice ordförande föreslår valberedningen Patrik Danielson, professor i anatomi vid Umeå universitet sedan 2014 och överläkare i ögonsjukdomar vid Norrlands universitetssjukhus.

Valet sker på Läkaresällskapets fullmäktigemöte den 13 maj.

Läs mer:
Tobias Alfvén lämnar posten som ordförande för Läkaresällskapet