– Som anställd läkare har jag fått viss information, men inte särskilt ingående. Så hur vi som läkare ska agera i olika fall, är något som vi bevakar väldigt noga och som vi kommer vägleda och stödja våra medlemmar i, säger Hanna Kataoka, som är överläkare inom psykiatrin, ordförande och huvudskyddsombud vid läkarföreningen Sahlgrenska universitetssjukhuset, och ledamot i Läkarförbundets styrelse.

På torsdagseftermiddagen stod det klart att Vårdförbundet vidtar stridsåtgärder och säger upp huvudöverenskommelsen med Sveriges Kommuner och regioner och Sobona. Fackförbundet har inte fått igenom sina krav på arbetstidsförkortning, hållbara scheman och fyra veckors sammanhängande sommarsemester. 63 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor i alla regioner kommer inte att jobba övertid eller mertid.

– Det blir väldigt tydligt hur underbemannad och underfinansierad vården är. Om det blir kris kopplad till den här konflikten, är det ett kvitto på detta, säger Hanna Kataoka.

Hur det här kommer att påverka läkarkåren är tidigt att säga, påpekar de läkare som Läkartidningen pratat med. Men Hanna Kataoka lyfter några aspekter att hålla ögonen på.

– Vad man måste tänka på i den här frågan är att många av våra medlemmar är bakjourer i sina verksamheter. Den här händelsen ställer ansvarsfrågan på sin spets, säger hon.

En bakjour kan ha det medicinska ansvaret, men inte fullt ut bemannings- och arbetsmiljöansvar. Och när någon måste beordra skyddsarbete i en nödsituation, kan det illustrera hur otydligt det ansvaret har kommit att bli, förklarar hon. Det är en svaghet som kan bli synlig nu.

– Konflikten gör att det som gömts i snö, kommer upp i tö, säger Hanna Kataoka.

Hon poängterar också att det redan i dag är köer till operationer och andra behandlingar. Här är det också viktigt att läkarföreningen är vaksam så att inte arbetsgivaren »underminerar strejkens effekter« och exempelvis använder sig av skyddsarbete där det inte är motiverat, eller använder sig av läkare som utför sjuksköterskeuppgifter. Hon nämner även de så kallade omvårdnadsunderläkarna, som regionen juridiskt får använda för att täcka upp, men som inte görs med läkarföreningens goda minne.

På Västra Götalandsregionens webbplats uppger Kaarina Sundelin, hälso- och sjukvårdsproduktionsdirektör att patienter i den planerade vården kan drabbas av förseningar. Sveriges Radio rapporterar också att verksamhet har flyttats från Lidköping till Skövde. Vid lunchtid hade inga operationer behövts ställas in i exempelvis Skåne eller Örebro län. Region Skåne uppgav dock på sin webbplats att från måndagen skulle operationsverksamhet i Hässleholm och Ystad att påverkas.

I Stockholm har ungefär ett 20-tal ortopediska operationer ställts in och vid enstaka tillfälle har skyddsarbete åberopats i ambulansverksamhet, uppgav regionens chefläkare Johan Bratt till SR. När Läkartidningen kontaktade Stockholms läkarförenings ordförande Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus, säger han att hans sjukhus är på tårna med flera inställda operationer, men i övrigt hade inte mycket hänt vid lunchtid.

Läs även:
SLF: »Vi ska inte agera på ett sätt som gynnar arbetsgivaren«