Ett förslag till omorganisation inom psykiatrin i Region Värmland har väckt ont blod bland medarbetarna. Förslaget går ut på att öppenvårdspsykiatrin i Karlstad delas upp i tre allmänpsykiatriska mottagningar samtidigt som de tre subspecialiserade enheterna läggs ner. Dessutom vill regionen se en sammanslagning av öppen- och slutenvårdspsykiatrin. I ett brev till hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Gjevert, som Läkartidningen har tagit del av, skrev 27 läkare inom psykiatrin nyligen att de är »djupt oroade över förhastade och illa underbyggda organisationsförändringar« och trycker på att de föreslagna förändringarna skulle leda till risker för såväl patientsäkerhet som arbetsmiljö, vilket i förlängningen kan leda till personalflykt.

Fredrik Rosenqvist. Foto: Jasmine Hakimi

– En stor del av kritiken handlar om att det inte finns ett underbyggt underlag. Det råder en stor osäkerhet kring vad regionen faktiskt vill göra. Vad är det man hoppas få ut av den här förändringen? säger Fredrik Rosenqvist, fackligt ombud och ledamot i Värmlands läkarförening, som är en av avsändarna till brevet.

Dessutom gjordes en större omstrukturering senast 2019, men ingen utvärdering har gjorts av vad som fallerade där, menar han.

– En stor risk är att vi omstrukturerar igen, men tar med oss felaktigheter som riskerar att drabba patienterna.

Kombinationen av ett otillräckligt underlag och läkarbristen är illavarslande, tycker han.

– Om det kryllade av specialister och patienter slapp stå på väntelista hade man kanske kunnat diskutera vissa ändringar. Men nu går regionen på knäna och vi befinner oss i ett väldigt utsatt läge. Att då försöka omstrukturera i stället för att se över arbetssätt och kopplingen till den kliniska vardagen för oss som arbetar här är att angripa frågan från fel håll.

Fredrik Rosenqvist och hans kollegor har också kritiserat ledningen för att de inte fått gehör när de påtalat dessa brister. Nu sätts dock förslaget på paus, rapporterar Nya Wermlands-Tidningen. Processen kring öppenvårdspsykiatrin tas upp först efter sommaren och processen kring sammanslagningen bromsas till dess att Lena Gjevert haft möte med läkarna.

På frågan om varför beslutet tas just nu svarar Roger O Nilsson, områdeschef för psykiatrin, per mejl till NWT att »det just nu är många andra prioriterade processer och på det nu ett varsel vilket gör att det blir för mycket att hantera för verksamheten här och nu«.

Beslutet att pausa de planerade ändringarna har beslutats av ledningen för öppenvårdspsykiatrin, men Roger O Nilsson ställer sig bakom det, enligt mejlet.

Fredrik Rosenqvist är försiktigt optimistisk efter regionens vändning.

– Om regionen pausar för att man vill ha dialog är det positivt. Om man ändå går vidare med planerna i höst är det bara ett spel för galleriet, säger han.

Han ställer sig dock frågande till hur Lena Gjeverts utlovade möte med läkarna ska gå till i praktiken.

– Ännu har vi inte fått någon officiell inbjudan utan bara hört på andra vägar att ledningen ska komma till ett par redan inbokade möten med endast delar av läkarkåren. Vi är oroliga att det blir en monolog från regionens sida snarare än en diskussion om vi inte får tid till att förbereda oss, säger Fredrik Rosenqvist.

Läs också:
370 tjänster ska bort i Region Värmland