Enligt åklagaren ska de båda personerna tillsammans låtit införa 560 tabletter innehållandes zopiklon, som är narkotikaklassat, utan att ha deklarerat det i tullen. Bland bevisningen fanns exempelvis beslag av tabletterna och bilder i en beslagtagen telefon.

I utredningen har de båda männen, som nekat till brott, berättat att de känner varandra sedan några år tillbaka, och att läkaren även har varit vännens behandlande läkare, om än inte i anslutning till det som de nu döms för. Läkarens vän ska ha haft sömnproblem under en lång tid och fått läkemedel med zopiklon utskrivet, men som inte räckt och inte haft tillräcklig effekt.

Läkarens vän beställde då tabletter från utlandet på nätet, eftersom det var mycket billigare, men gjorde det i läkarens namn. Detta gjorde han eftersom han själv inte hade Paypal – den betallösning som krävdes för köpet. Han informerade läkaren om köpet, men säger i förhör att han inte visste om att zopiklon var narkotika och inte var lagligt att köpa på nätet.

Läkaren å sin sida uppger att vännen sagt att han beställt multivitamintabletter och behövde hjälp med betalningen. Att vännen beställt multivitamin från utlandet tyckte läkaren inte var konstigt. Det fanns dessutom en historia av hjärtproblematik och ett behov av vitaminer. Läkaren uppger att om han vetat att det rörde sig om zopiklon, hade han inte gått med på att betala.

I läkarens mobil fanns dels den utländske säljaren som en kontakt, dels en skärmdump på zopiklon-tabletter som skickats till vännen. Läkaren vet inte varför och säger att telefonen lånats ut till vännen.

Rätten tycker förklaringen med multivitaminer framstår som ologisk eftersom läkarens vän dessutom uppgett att han inte trodde zopiklon var narkotikaklassat, och därmed tydliggjort att det var sömntabletter som beställts. Fynden i mobiltelefonen och besök på hemsidor kopplade till säljaren, gör att domstolen ser de båda vännernas invändningar som »uppenbara efterhandskonstruktioner«.

Läkaren döms för narkotikasmuggling till villkorlig dom och 100 dagsböter á 500 kronor. Läkarens vän döms för samma brott till villkorlig dom och 100 dagsböter á 100 kronor. Sistnämnda personen var också åtalad på en identisk åtalspunkt, där ytterligare 560 tabletter ska ha beställts när den första försändelsen inte kom fram. På den punkten frias den åtalade, eftersom det inte finns något som tyder på uppsåt att beställa mer än 560 tabletter.

Domen kan överklagas.

Läs även:
Läkare åtalas för smuggling av narkotikaklassade tabletter