Läkaren började på vårdcentralen för några år sedan. När en ny verksamhetschef på den privata vårdcentralen saknade vårdutbildning, blev läkaren också medicinskt ledningsansvarig.

I den stämningsansökan som senare kom att lämnas in till Arbetsdomstolen, beskriver läkaren hur han snart började notera saker som utgjorde allvarliga hot mot patientsäkerheten. Vårdcentralen hade exempelvis en person anställd som undersköterska men som helt saknade medicinsk utbildning.

Men läkaren tyckte inte att han fick något som helst gehör hos verksamhetschefen. I stället försämrades förhållandet mellan de båda.

En dag ska den biträdande verksamhetschefen ha kommit in på läkarens arbetsrum och sagt att det var hans sista dag på arbetsplatsen eftersom han valt att säga upp sig, och att verksamhetschefen ville att han skulle sluta. Läkaren protesterade och sa att han inte alls sagt upp sig. Men han lämnade jobbet efter arbetsdagens slut. Och de följande två veckorna bestod av sedan tidigare beviljad semester.

Kommande vecka blev läkaren sjukskriven. Ytterligare några dagar senare stod det klart att vårdcentralen inte betalat ut någon lön för den senaste månaden. Och enligt stämningsansökan skickade verksamhetschefen dagen efter ett sms till läkaren där denne uppmanade läkaren att fortsättningsvis »sitta still i båten«.

Det hela ledde till tvisteförhandlingar. Vårdcentralsbolaget anklagade läkaren för att ha stulit en dator, varpå lönen inte betalats ut. Senare betalar dock bolaget lön för en halv månad, fram till läkarens sista arbetsdag.

Genom Läkarförbundet lämnade läkaren en tid senare in en stämningsansökan om bland annat ogiltigt avskedande. Där ville läkaren att avskedandet skulle förklaras ogiltigt, att lön på 115 000 kronor skulle betalas ut från dagen för avskedandet till dagen för huvudförhandlingen i domstol, och ha ett skadestånd på 250 000 kronor för brott mot anställningsskyddet.

Vårdcentralen å sin sida ansåg att läkaren sagt upp sig själv när han nekats i sitt krav att undersköterskan utan vårdutbildning skulle sägas upp, och att det inte fanns anledning att betvivla detta. Bolaget ansåg att man betalt allt man varit skyldig läkaren och att lönen reglerats när all utrustning återlämnats, vilket man påpekade först inte hade gjorts.

Enligt arbetsgivaren ska också parterna ha varit överens om uppsägningen, och de ska ha kommit överens om en sista arbetsdag. Bolaget uppgav också att läkaren deklarerat att han skulle sluta under ett personalmöte.

Nu har parterna nått en förlikning i domstolen, vilket också innebär att domstolen inte beslutat i skuldfrågan. Enligt förlikningen ska vårdcentralen betala 280 000 kronor till läkaren. Parterna får betala sina respektive rättegångskostnader.