I helgen höll Sveriges yngre läkares förening (Sylf) fullmäktigemöte i Stockholm. Ett tjugotal motioner behandlades, varav många handlade om lön eller möjlighet till fackligt arbete.

Fullmäktige ställde sig bland annat bakom en motion från Sylf Göteborg, Nordvästra Götaland och Skaraborg som tog upp svårigheten att arbeta fackligt arbete under utbildningstjänstgöring.

»Ibland uppstår tidsbrist när fackligt arbete och utbildningstjänst skall kombineras. För dem som har flera fackliga uppdrag som också åtminstone delvis sker på arbetstid, till exempel engagemang i lokalföreningar, riskerar detta att leda till förlängning av utbildningstjänst. Det kan också skapa konflikter med hemklinik, schemaläggning, randningar, kurser som krockar med fackliga uppdrag etc. Förlängd utbildningstjänst resulterar då också i en ekonomisk förlust då tiden till specialistlön förlängs« skrev motionärerna.

Fullmäktige röstade igenom deras yrkanden på att Sylf ska verka för att underlätta fackligt arbete i kombination med utbildningstjänst, och för att fackligt arbete ska kunna ingå som skäl för specialistlön vid förlängning av ST-tjänster. Centralstyrelsen ska också se över vilka A- och B-mål för specialisttjänstgöring som skulle kunna täckas av fackligt arbete eller fackliga kurser.

Det beslutades också att Sylf ska undersöka hur ingångslönernas utveckling bäst kan regleras i kollektivavtal, och att man ska verka för att den partsgemensamma lönestatistiken ska bli tillgänglig för yrkesföreningar inom Läkarförbundet.

Däremot blev det nej till motioner om att Sylf ska arbeta för stärkt rätt till utbildningstid för underläkare, och för framtagandet av en ny arbetsmarknadsmässa för läkarstudenter och underläkare.

På mötet valdes också Julia Borg, ST-läkare i psykiatri i Kristianstad, tidigare ledamot och chefredaktör för Moderna läkare, till ny förste vice ordförande. Ordförande är Robert Holmqvist, ST-läkare i psykiatri i Stockholm, som valdes förra året.