Experter vid Natos kunskapscenter för cyberförsvar i Tallinn varnar för att fler sjukhus kan komma att utsättas för hackerattacker inför EU-valet i juni. Vaksamheten är därför extra stor, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Sjukhus är bland de största målen eftersom de vanligtvis är ganska försvarslösa. De har investerat i medicinsk utrustning och läkemedel, men har samtidigt ålderdomliga datorer som är enkla att hacka, säger kunskapscentrets ledare Mart Noorma till Sveriges Radio Ekot.

Han tar Irland som exempel. 2021 utsattes hälsosektorn för en omfattande cyberattack, som slog ut IT-system över hela landet. I början av året drabbades också flera svenska regioner och myndigheter av driftstörningar till följd av en hackerattack mot IT-leverantören Tietoevry. Dessutom råkade Sophiahemmet i slutet av februari ut för en ransomwareattack där data stals, däribland en del personuppgifter.

När EU-valet nu närmar sig kan hackerattacker som slår ut sjukhus vara ett sätt att försöka skapa misstro mot regeringen, enligt Mart Noorma.