Personer som vid en vid en genetisk utredning bedöms ha en ökad risk att drabbas av ärftlig cancer rekommenderas sedan tidigare att delta i ett uppföljningsprogram. Nu öppnar alltså Blekinge sjukhus en särskild mottagning för den här gruppen.

Uppföljningsprogrammet innebär att man kallas till regelbundna undersökningar, ofta på flera olika kliniker på Blekinge sjukhus. Tanken är att den nya mottagningen ska fungera som en samordnande instans.

– Det kan bli ganska många besök och då finns vi som en väg in för patienten, med flera olika kompetenser, säger Apostolos Triantafyllou, överläkare, i ett pressmeddelande.

Han är en av fyra personer som ska arbeta på mottagningen, där det även kommer att finnas sjuksköterska, kurator och medicinsk sekreterare.

I nuläget handlar det om att samordna uppföljningen för runt 100 personer i Blekinge. Antalet väntas dock öka i takt med att allt fler genomgår cancergenetiska undersökningar.

Sedan tidigare finns en mottagning för uppföljning av ärftlig cancer i Region Stockholm.

Även i Skåne är en mottagning på gång. Här finns motsvarande delvis för bröstcancer, men saknas för till exempel tarmcancer och mer övergripande. Tanken är att den ska öppna i höst, enligt Mef Nilbert, professor och överläkare på Skånes universitetssjukhus, som jobbar med patienter med tarmcancer och länge engagerat sig i frågan.

»Mycket bra att detta kommer på plats i fler regioner«, skriver hon i ett mejl till Läkartidningen.