Avgiften för ett akutbesök föreslås höjas från 350 kronor till 500, rapporterar Sveriges Radio P4 Kronoberg. Och därtill vill den nya politiska ledningen, bestående av Socialdemokraterna och Moderaterna, alltså utreda ett remisskrav till akuten.

Den nya regionstyrelseordföranden Henrietta Modig Serrate (S) säger att om en sådan förändring skulle genomföras, behövs »riktigt bra funktioner« hos ambulans och 1177, så det går snabbt att ordna en remiss.

– Jag tror att vi behöver vända på varenda sten för att förbättra tillgängligheten och situationen i hela vår vårdkedja och hitta bra sätt för att se till att invånarna vet vart man ska vända sig och hamna på rätt vårdnivå, säger hon till P4, och tillägger att ändringen skulle genomföras för att göra det bättre både för invånare i stort och för vårdpersonalen.

Johan Danielsson, ordförande i Kronobergs läkarförening tycker att ett remisskrav inte är okomplicerat. »Remisskrav till akuten kan säkert avlasta akutmottagningen men samtidigt öka arbetsbelastningen på en i dag kraftigt underbemannad primärvård«, skriver han i ett mejl till Läkartidningen där han påtalar att det skulle behövas rejäla satsningar på läkarbemanningen i primärvården. För att infria intentionen att patienter ska till rätt vårdnivå, krävs en tillgänglig primärvård och en välfungerande akut sjukhusvård.

Han listar tre problem att lösa för att ett remisskrav skulle kunna fungera:

  • Nattetid mellan klockan 21 och 08, är jourläkarcentralen stängd och i dag finns alltså ingen möjlighet att få en remiss.
  • Det känns orimligt om det leder till att patienter med plötsligt insjuknande i allvarlig akut sjukdom får försenat omhändertagande till akut sjukhusvård.
  • Och det måste klargöras om remisskravet skulle gälla ambulanstransporter eller vid exempelvis fallolyckor där röntgen krävs för att utesluta fraktur.

Clas Hjertqvist, verksamhetschef på akutkliniken, säger till P4 Kronoberg att han välkomnar en utredning.

– Det är jättebra att man ser över möjligheterna att minska vårdbelastning. Det är väldigt skönt att höra.

Region Stockholm har tidigare utrett remisskrav till akuten, utan att något sådant införts generellt. Men intensivakuten vid Nya Karolinska i Solna tar i regel enbart emot patienter som kommer med ambulans, helikopter eller har en accepterad akutremiss.

För ungefär 20 år sedan införde också Region Västmanland krav på remiss till länets akutmottagningar, alternativt att patienten kom med blåljus. Några år senare togs kravet dock bort.

I Göran Stiernstedts utredning »Effektiv vård« från 2016 fanns ett förslag om remisskrav till akuten. Utredningen pekade på en sjukhustung svensk vård, och påtalade behovet av att ställa om mot mer primärvård.

Läs även:
Stockholm utreder remisskrav till akuten
Stiernstedt: Sverige måste ställa om mot mer primärvård