»Med ledarskapsnätverket vill vi skapa en tydlig samhörighet och plattform för läkare som på något sätt nosar på ledarskapet för att kunna ge råd, utbyta erfarenheter och så vidare«, säger Tina Crafoord, till vänster, i ett pressmeddelande. Till höger i bild står Sofia Warne. Foto: Livija Ginters/Sylf

– Både vi och Chefsföreningen ser ju att det i Sylf som medlemsgrupp finns många potentiella framtida ledare. Det är också där intresset är stort – tidigt i karriären, säger Sofia Warne.

Hon är ansvarig för ledarskapsmålen i Sylfs styrelse. Och det var under ett samtal med Chefsföreningens ordförande Tina Crafoord som idén föddes. De tog med sig den till sina respektive styrelser, som båda gav tummen upp.

– Syftet är att hjälpa läkare tidigt i karriären att våga och känna sig kompetenta nog att söka chefstjänster, men också andra ledarskapsuppdrag; att ta vara på det intresse vi vet finns och som vi vet dalar senare i karriären, säger Sofia Warne.

Alla bitar är inte på plats än när det gäller hur ledarskapsnätverket ska fungera rent praktiskt – det är tänkt att lanseras mer skarpt till hösten när det startar. Men det finns tankar om digitala träffar, lunchmöten, föreläsningar, utskick med mera. Man vill också utforma innehållet tillsammans med deltagarna.

– På lång sikt skulle vi kunna tänka oss att involvera fler yrkesföreningar, att samverka med Distriktsläkarföreningen och Sjukhusläkarna, om de har ett intresse. Men vi vill börja med vår medlemsgrupp för att det är där det finns ett stort intresse, och för att man i dag nog missar att ta vara på många av individerna som skulle kunna bli väldigt bra ledare inom vården, säger Sofia Warne.

Vilka problem ser du i dag när det gäller att locka läkare tidigt i karriären till ledarskap?

– Jag tror att det rent praktiskt är svårt för många, för det är inte lika tydliga instegstjänster som det finns för många andra professioner. Det kan kännas som ett väldigt stort steg att söka till verksamhetschef, lite högre upp i ledningen, som första chefsjobb, säger hon.

Hon berättar att många tycker det är svårt att kombinera kliniskt arbete med att vara chef, så som chefstjänsterna är utformade i dag. Där skulle man kanske behöva omfördela vissa uppgifter och bättre möjliggöra kliniskt arbete, för dem som vill det.

– Och lönemässigt så klart: Det är inte lika tydligt ett lönelyft för läkare som väljer att ta den vägen, som det är för många andra yrkesprofessioner i dag, säger Sofia Warne.

Nu är hon »jättetaggad« inför starten i höst.

– Jag tror att det kommer att födas många bra saker ur det här. Jag tror att man generellt inom i Läkarförbundet skulle behöva arbeta mer över yrkesföreningarnas gränser. Och det här känns som en bra start.

De som är intresserade av nätverket kan anmäla sig på Läkarförbundets webbplats.