Sedan i torsdags råder övertids- och mertidsblockad bland Vårdförbundets medlemmar efter att förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal med Sveriges Kommuner och regioner strandat. Vårdförbundet kräver bland annat arbetstidsförkortning, hållbara scheman och fyra veckors sammanhängande sommarsemester, något som arbetsgivarparten inte velat acceptera. Blockaden innebär att 63 000 barnmorskor, sjuksköterskor och biomedicinska analytiker inte jobbar annat än ordinarie timmar, vilket redan påverkar vården.
Enligt en enkät som Ekot har gjort svarar åtta regioner att man har börjat ställa in planerade operationer till följd av blockaden: Västra Götaland, Stockholm, Skåne, Uppsala, Örebro, Gävleborg, Kronoberg och Kalmar. Av svaren framgår att det dels handlar om operationer som man inte tror sig hinna avsluta inom ordinarie arbetstid, dels om att man vill frigöra personal för de akut sjuka som kan behöva vård, rapporterar Ekot. Ett av de sjukhus som har fått tänka om kring operationer är Hässleholm, där planerade operationer inom ortopedi fått skjutas på framtiden. 52 operationer kommer att kunna utföras under veckan, samtidigt som 19 stycken ställs in, uppger sjukhuschefen Caroline Lindahl.
– Det är ju beklagligt, men vi är tvungna att göra så för att kunna hantera sjukvården på ett bra sätt, med det akuta, säger hon till P4 Kristianstad.
Läkartidningen har tidigare rapporterat om att ett tjugotal ortopediska operationer har ställts in i Stockholm och att verksamhet har flyttats från Lidköping till Skövde som en konsekvens av Vårdförbundets stridsåtgärd.
Läs också:
Konflikten ställer ansvarsfrågor inom vården på sin spets
SLF: »Vi ska inte agera på ett sätt som gynnar arbetsgivaren«