Sedan årsskiftet har Praktikertjänst avslutat tre vårdavtal i Region Stockholm: Mörby Hud, Stockholm Hud och Astma- och allergimottagningen.

Bakgrunden är regionens omställningsplan där vissa vårdval ses över, och andra avvecklas helt.

Nu har Praktikertjänst avslutat ytterligare två avtal: de för Ögonkliniken Vision i Sollentuna och Öron-, näs- och halsmottagningen i Läkarhuset Odenplan. Båda verksamheterna stänger under hösten. Skälet är framför allt svårighet att rekrytera personal, säger Sara Banegas, chefläkare på Praktikertjänst.

– Det blir både en direkt och en indirekt konsekvens av omställningsplanen, eftersom den har skapat en väldig oro på hela marknaden. Det gör det enormt svårt att rekrytera. Man märker att ingen vill ge sig in i en vårdvalsmarknad där man inte kan veta något om hur framtiden ser ut.

I förlängningen riskerar patienter att drabbas, tror Sara Banegas.

– Vi har varit en stor vårdgivare inom många vårdvalsavtal i Region Stockholm. Vi kommer inte att ha kvar någon hudverksamhet efter 2024 inom Praktikertjänst. Astma- och allergimottagningen har stått för stor del för besöken inom regionen. Vi är så klart oroliga för att det kommer att drabba patienterna i form av längre köer, i allra värsta fall.

Även Aleris har sagt upp en rad vårdavtal i Region Stockholm efter beslutet om omställningsplanen.

Läs mer: 
Stora skillnader i antalet vårdval
Vårdval allergologi avvecklas – mottagning säger upp avtal i förtid
Praktikertjänst säger upp ytterligare ett avtal med Region Stockholm