Region Uppsala står inför stora utmaningar när det gäller ekonomi, kompetensförsörjning och personalomsättning inom vården. I går beslutade regionstyrelsen därför att initiera ett nytt utvecklingsprojekt för att ta fram konkreta förslag på åtgärder och reformer.

– Under flera år har sjukvården i Region Uppsala brottats med ökande underskott trots att insatser har gjorts. Det är uppenbart att vi måste tänka nytt och arbeta annorlunda. Därför behövs kraftsamlingen. Politiken tillsammans med medarbetare och andra aktörer ska ta fram konkreta och nödvändiga reformer för regionen, säger Helena Proos (S), regionstyrelsens ordförande i ett uttalande.

Oppositionspartierna (M), (KD), (L) och (SD) yrkade på avslag och reserverade sig mot beslutet.

Emelie Orring (M), regionråd och 2:e vice ordförande i regionstyrelsen, säger att det regionen behöver inte är fler arbetsgrupper och mer administration.

– I stället för att styra regionen på ett effektivt sätt och peka ut vilken riktning vården ska ta, så tillsätter man flera politiska arbetsgrupper med oklart mandat och oklart ansvar i förhållande till befintlig organisation. I det här läget, när det ställs stora krav på att minska på administrationen, borde politikerna visa ledarskap och inte utöka administration.

Det nya projektet ska tillsammans med det redan pågående projektet Helhetsgreppet, som tar sikte på kompetensbristen, gå under benämningen Kraftsamling för sjukvården. Det ska ledas av en politisk styrgrupp bestående av presidierna i regionstyrelsen, sjukhusstyrelsen och vårdstyrelsen.