Hallå där Magnus Isacson, vad tycker du är mest spännande under årets kongress?
– En rolig sak är att Jenny Berggren från Östergötland valts in i Sfams styrelse. Hon har bland annat initierat medborgardialoger kring hälsa med lokalbefolkningen i sin vårdcentrals närområde, vilket har varit väldigt uppskattat. Hon har också skrivit mycket om vikten av kontinuitet och vad allmänmedicin är. Hon kommer tillföra mycket till styrelsen. Det har också varit många spännande föreläsare, bland andra John Ioannidis, känd forskare från Stanford. Han pratade om vad man egentligen kan lita på i vetenskapen eftersom många studier har olika typer av bias och andra problem. Det är till stor del det här med kunskap som det är mest fokus på i år; vad kunskap är, vilka källor man kan lita på och hur man tolkar vetenskap.
”Vart är vi på väg?” är temat. Vart vill du att allmänmedicinen ska vara på väg?
– Jag vill att vi ska fortsätta värna de allmänmedicinska kärnfrågorna: kontinuitet, personligt ansvar och helhetssyn. Sedan vill jag att primärvården ska bemannas med många kloka allmänläkare. Det tycker jag att det finns gott hopp om med tanke på hur många ambitiösa och kloka ST-läkare det finns runt om i Sverige. Dessa frågor har vi jobbat med i många år och jag tycker att vi har kommit en bit på vägen. Ett exempel på något positivt som hänt nyligen är att Region Stockholm tagit fram en seriös och genomarbetat handlingsplan för hur fler stockholmare ska få en fast läkare. Jag hoppas att andra regioner inspireras av den och att det sprider sig. Många regioner säger att de har ett mål men få har en ordentlig plan för att öka på bemanningen. Jag hörde en klok kollega säga att ett mål utan en plan är bara en önskan, och så är det tyvärr fortfarande i för många regioner.
Har du lärt dig något nytt under dessa dagar?
– Man lär sig massor hela tiden både på föreläsningar och seminarier men även i dialog med kolleger. Vi är omkring 600 allmänläkare här – det kan vara rekord – och det är roligt att höra om vårdcentralers olika arbetssätt. Vissa satsar mycket på drop-in, andra på digital triagering. Ingen lösning är perfekt men de som lyckas bra är de som satsar på kontinuitet, fast läkare och har en tydlig filosofi kring hur man vill arbeta.
Du sitter kvar i åtminstone ett år till som ordförande – vad vill du uppnå under den tiden?
– Vi jobbar inom föreningen en hel del med Kloka kliniska val och det är en fråga som jag vill att vi ska fortsätta med. I övrigt handlar det om att få politiker att förstå att det behövs handlingsplaner för att uppnå Socialstyrelsens riktvärde om 1 100 patienter per allmänläkare. Rapporter från Socialstyrelsen och Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har visat att det går trögt, och nu när inflationen lagt sig kan politiker inte längre skylla på ekonomin. Det är dags att sätta pengar på orden och göra en satsning på primärvården, säger Magnus Isacson.
Läs även:
Socialstyrelsen: Stora skillnader i omställningen till god och nära vård
»Inga tecken på ökad kontinuitet eller tillgång till fast läkarkontakt«