Intäkter och utgifter går inte ihop med ett mycket stort underskott på dryga miljarden. Det konstaterar revisorerna i granskningen av fjolårets verksamhet. Revisorerna noterar att det egna kapitalet är -19,9 miljarder kronor, »vilket innebär att regionen fortsatt befinner sig i ett finansiellt besvärligt läge«.
Revisionsrapporten, utförd av ett externt konsultbolag, påpekar att regionen redovisar ett negativt resultat (balanskravsresultat) med avsikten att inte återställa detta under de lagstadgade tre åren, genom att hänvisa till »synnerliga skäl«. Revisorerna menar att Region Skåne i strikt mening inte bör uppfylla de grundkrav som krävs för att åberopa synnerliga skäl, men säger samtidigt att skälen är rimligt motiverade.
Revisorerna ser två möjliga alternativ för att bringa reda i finanserna på kort tid: kraftigt höjd skatt och/eller hårda åtstramningar. I rapporten skriver revisorerna också att de »vet av erfarenhet att dramatiska besparingar på verksamheterna leder till att de övriga målen inom ramen för god ekonomisk hushållning sannolikt inte kommer att kunna uppnås«, och de anger försämrad vårdkvalitet som ett av exemplen på detta.
Styret bestående av M, KD och L, med stöd av SD, har tidigare sagt att de inte velat höja skatten.
I en intervju med Sveriges Radio P4 Malmöhus, säger revisorernas ordförande Peter J Olsson (M) att det ekonomiska läget är allvarligt. Regionstyrelsen får kritik för att inte nå långsiktiga mål om en bra ekonomi, och det finns brister i styrning och intern kontroll. De flesta styrelser och nämnder får kritik, såsom sjukhusstyrelserna.
– Vi har en verksamhet som inte når upp till det man önskat att den ska göra. Man får inte ut lika mycket vård som man har planerat, säger han till P4.
Revisorerna tycker sig ändå se att regionledningen är medveten om situationen, och yrkar därför på ansvarsfrihet för samtliga styrelser och nämnder när regionfullmäktige tar beslut i den frågan nästa vecka.
Läs även:
Skånes minusbudget till domstol
Revisorer: Orealistisk budget i Skåne