Prognoser visar att Region Blekinge står inför ett underskott på en halv miljard kronor i år om inget görs. Men regionstyret, bestående av Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna, är överens om att få rätsida på ekonomin och vända minustecknen till några miljoner plus. Åtminstone nästan alla. Sverigedemokraternas gruppledare, Björn Tenland Nurhadi, skrädde inte orden när han intog podiet under veckans möte i regionfullmäktige. Redan i dag har man svårt att ge den service till patienterna som man vill, menade han.

– Och skulle vi genomföra det som krävs för att nå en budget i balans skulle det bli ännu värre på många håll, sa han från talarstolen.

Enligt källor till SVT Nyheter Blekinge har uttalandet orsakat irritation hos övriga politiker i styret. Det ska inte heller vara första gången som Björn Tenland Nurhadi kritiserar den egna budgeten. När den klubbades igenom strax före jul ska han ha varit frånvarande just för att han inte velat ställa sig bakom förslaget, skriver SVT.

Oppositionsrådet Christina Mattisson (S) kallar uttalandet för »brutalt ärligt« och säger till SVT att hon hoppas att det föranleder en diskussion i regionledningen som »så uppenbart är totalt splittrad« kring den egna budgeten.

Läs också: 
Anställningsstopp i Region Blekinge
Region Blekinge går mot halv miljard i underskott – besparingar väntar
Regionstab riskerar uppsägningar – nya styret vill halvera budgeten